Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:eihenkilokohtainenalias

Tämä on vanha versio dokumentista!


Ei-henkilökohtainen iki-osoite (alias) ei kelpaa

Hain iki-osoitetta yhdistykselle, bändille, tms. Miksi se ei kelvannut?

IKI:n periaatteena on, että ikiosoite on aina henkilökohtainen ja viittaa jäseneen yksityishenkilönä, eli on selkeästi yksityisen henkilön sähköinen identiteetti. Tämän vuoksi säännöissäkin on sallittu vain henkilöjäsenet, ei yhdistyksiä, yrityksiä tai järjestöjä.

IKI:n toimintaideaan kuuluu kiinteänä osana se, että IKI-osoitteella verkossa esiinnyttäessä esiinnytään yksityishenkilöinä.

Emme voi siis hyväksyä jäseniksi muita kuin yksityishenkilöitä tai sellaisia ikiosoitteita jotka viittaavat muuhun kuin yksityishenkilöön. Jos emme voi olla varmoja tästä helposti, niin poistamme kyseisen aliaksen sen hetkisen hallituksen kokouksen käsittelystä ja lähetämme vakiotekstillä varustetun sähköpostin ko. asiasta jäsenelle.

Oman yhteisönnimi.fi -domainin rekisteröinti on pienellekin järjestölle, yritykselle tai yhdistykselle pitkällä tähtäimellä paras ratkaisu eikä ole edes kovin kallis ratkaisu. Käytännössä domainin hankkimiseksi kannattaa ottaa yhteyttä omaan internet-palvelujen tarjoajaan. Jos kyseessä on taho joka ei voi hakea .fi -domainia, voi myös käyttää esimerkiksi .org .net tai .com -domainia.

Oma domainnimi antaa teknisesti samat pysyvyys- ja siirrettävyysedut kuin ikiosoite yksityishenkilöille ja se on selvästi yhteisön oma ja sen varaan on hyvä rakentaa järjestön selkeä sähköinen identiteetti.

IKI ei ole myöskään anonyymipalvelu, eli osoite minne posti menee (= ikiosoitteen haltija) on suhteellisen helposti selvitettävissä verkkoteknisesti, vaikka osoite ei näkyisikään IKI:n listoilla. Jos joku menee iki-osoitteella www-sivulle, hän näkee myös suoraan selaimessaan sivujen todellisen sijainnin.

IKI-osoitetta ei myöskään siirretä jollekin toiselle henkilölle tietosuojan vuoksi: IKI-osoitteella lähetetty henkilölle tarkoitettu posti ei saa koskaan mennä jollekin toiselle henkilölle.

Joillakin internet-palvelun tarjoajilla on edullisia kokonaispaketteja yhdistyksille ja kansalaisjärjestöille, voisitte katsoa esim. Katto-Meny:n (www.kaapeli.fi) erityisesti kansalaisjärjestöille suuntaamia paketteja. Kaupallinen tunnus useimmilta internet-toimittajalta www-sivutiloineen maksaa vain noin 50mk/kk nykyään.

Kannattaa muistaa, että IKI ei tarjoa itse tilaa sähköpostilaatikolle tai www-sivuille, vain osoitteen, joten teillä pitää joka tapauksessa olla jostain hankittuna ko. perusinternetpalvelut eli postilaatikko ja tilaa www-sivuille.

faq/eihenkilokohtainenalias.1277371454.txt · Viimeksi muutettu: 2010-06-24 09:24 / hot