Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:huijausviestejaikinnimissa

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revisionEdellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
Seuraava revisioBoth sides next revision
faq:huijausviestejaikinnimissa [2020-11-27 14:11] – [Vaihda vuotanut salasanasi] haafaq:huijausviestejaikinnimissa [2021-04-12 18:03] – [Huijausviestit missä on mainittu salasana] haa
Rivi 19: Rivi 19:
 Windows-käyttäjien kannattaa varmistaa että malware- ja virussuojaus on ajan tasalla, tällaisia huijausviestejä ja Windows-viruksia on paljon liikkeellä. Windows-käyttäjien kannattaa varmistaa että malware- ja virussuojaus on ajan tasalla, tällaisia huijausviestejä ja Windows-viruksia on paljon liikkeellä.
  
-===== Vaihda vuotanut salasanasi =====+===== Vaihda vuotanut salasanasi heti =====
  
 Jos kirjoitit tunnuksesi tai salasanasi johonkin epäilyttävään www-palveluun tällaisen viestin perusteella, **vaihda heti salasanasi** iki-jäsenrekisterissä sekä oikeissa palveluissa missä antamaasi salasanaa, ettei tunnuksiasi voi väärinkäyttää. Jatkossa älä käytä samaa salasanaa eri palveluissa. Jos kirjoitit tunnuksesi tai salasanasi johonkin epäilyttävään www-palveluun tällaisen viestin perusteella, **vaihda heti salasanasi** iki-jäsenrekisterissä sekä oikeissa palveluissa missä antamaasi salasanaa, ettei tunnuksiasi voi väärinkäyttää. Jatkossa älä käytä samaa salasanaa eri palveluissa.
Rivi 29: Rivi 29:
 **Vinkki, ota käyttöön** Palvelu https://haveibeenpwned.com/ kertoo onko sinun sähköpostiosoitteesi löytynyt jostain tiedossa olevasta tietovuodosta. Joissakin palveluissa on ollut 50-100+ miljoonan käyttäjän tietovuotoja, joten hyvin monien tiedot löytyvät huijareiden listoilta. Palvelusta voi myös pyytää ilmoituksen jos oma osoite on mukana jossain uudessa tietovuodossa (valitse "Notify me" toiminto) mikä kannattaa ottaa käyttöön. **Vinkki, ota käyttöön** Palvelu https://haveibeenpwned.com/ kertoo onko sinun sähköpostiosoitteesi löytynyt jostain tiedossa olevasta tietovuodosta. Joissakin palveluissa on ollut 50-100+ miljoonan käyttäjän tietovuotoja, joten hyvin monien tiedot löytyvät huijareiden listoilta. Palvelusta voi myös pyytää ilmoituksen jos oma osoite on mukana jossain uudessa tietovuodossa (valitse "Notify me" toiminto) mikä kannattaa ottaa käyttöön.
  
-Tämän vuoksi kannattaa käyttää joka palvelussa eri salasanaa vaikka se onkin hieman hankalaa. Nykyisin kannattaa käyttää jotain salasanaohjelmistoa, jolla voi luoda täysin satunnaiset ja yksilölliset salasanat jokaiselle eri sivustolle. Esimerkiksi Chrome tai Safari selain osaa tämän suoraan ja muilla selaimilla voi käyttää vaikka 1Password tai LastPass -lisäosia. Internet-hakkeri ei myöskään pääse käsiksi vaikkapa vain paperille kirjoitettuihin eri palvelikohtaisiin salasanoihin.+Tämän vuoksi kannattaa käyttää joka palvelussa eri salasanaa vaikka se onkin hieman hankalaa. Nykyisin kannattaa käyttää jotain salasanaohjelmistoa, jolla voi luoda täysin satunnaiset ja yksilölliset salasanat jokaiselle eri sivustolle. Esimerkiksi Chrome tai Safari selain osaa tämän suoraan ja muilla selaimilla voi käyttää vaikka 1Password tai LastPass -lisäosia. Internet-hakkeri ei myöskään pääse käsiksi vaikkapa vain paperille kirjoitettuihin erillisiin palvelukohtaisiin salasanoihin. 
 + 
 +Esimnerkki salasana huijausviestistä:
  
 :!: HUIJAUSVIESTI älä klikkaa tällaisten linkkejä :!: :!: HUIJAUSVIESTI älä klikkaa tällaisten linkkejä :!:
faq/huijausviestejaikinnimissa.txt · Viimeksi muutettu: 2024-03-28 12:47 / cat