Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:ikidomain

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

faq:ikidomain [2012-02-12 14:52]
kivinen [Oma nimipalvelin ja alidomainin delegointi]
faq:ikidomain [2019-08-08 14:47] (nykyinen)
kivinen [Jos Zone Transfer tietojen hakeminen ei ole mahdollinen nimipalvelustasi]
Rivi 41: Rivi 41:
 Nimipalvelimia pitäisi myös olla kaksi kuten MX-tietueita. Voit pyytää "Slave DNS" -palvelua ISP:ltäsi (heille täytyy kertoa domainisi nimi ja päänimipalvelimen ip-osoite ja he ilmoittavat sopivasti konfiguroimansa nimipalvelimen nimen) tai sopia siitä jonkun toisen iki-jäsenen kanssa ristiin. Nimipalvelimia pitäisi myös olla kaksi kuten MX-tietueita. Voit pyytää "Slave DNS" -palvelua ISP:ltäsi (heille täytyy kertoa domainisi nimi ja päänimipalvelimen ip-osoite ja he ilmoittavat sopivasti konfiguroimansa nimipalvelimen nimen) tai sopia siitä jonkun toisen iki-jäsenen kanssa ristiin.
  
-IKI:n palvelimet toimivat automaattisesti varanimipalvelimina ikidomainillesi (eli ns.iki.fi, ns2.iki.fi ja ns3.iki.fi, mutta muutkin IKI:n koneet voivat hakea noita tietoja aikojen saatossa). Sinun tulee myös sallia "Zone transfer"​ pääpalvelimeltasi koko ikidomainisi tietojen osalta jotta ne voivat toimia varanimipalvelimina,​ ja sinun pitää itse laittaa nimipalvelintietoihisi tietueet jotain.iki.fi. NS ns2.iki.fi. Katso tiedot iki:n ip-osoitteista [[faq:​ikiniposoitteet|Iki:​n IP-osoitteet]]-sivulta.+IKI:n palvelimet toimivat automaattisesti varanimipalvelimina ikidomainillesi (eli ns.iki.fi, ns2.iki.fi ja ns3.iki.fi, mutta muutkin IKI:n koneet voivat hakea noita tietoja aikojen saatossa). Sinun tulee myös sallia "Zone transfer"​ pääpalvelimeltasi koko ikidomainisi tietojen osalta jotta ne voivat toimia varanimipalvelimina,​ ja sinun pitää itse laittaa nimipalvelintietoihisi tietueet jotain.iki.fi. NS ns.iki.fi. Katso tiedot iki:n ip-osoitteista [[faq:​ikiniposoitteet|Iki:​n IP-osoitteet]]-sivulta.
  
 Tällöin myös MX-asetukset ovat kokonaan omalla vastuullasi. Ne kannattaa kuitenkin tehdä samalla tavalla kuin normaalistikin,​ eli olla kaksi erillistä palvelinta joiden kautta postit voi lähettää. IKI ei välitä sähköposteja ikidomaineihin vaan ne menevät suoraan sinun tekemiesi asetusten mukaan. Tällöin myös MX-asetukset ovat kokonaan omalla vastuullasi. Ne kannattaa kuitenkin tehdä samalla tavalla kuin normaalistikin,​ eli olla kaksi erillistä palvelinta joiden kautta postit voi lähettää. IKI ei välitä sähköposteja ikidomaineihin vaan ne menevät suoraan sinun tekemiesi asetusten mukaan.
Rivi 49: Rivi 49:
 Ole huolellinen ja varmista, että olet konfiguroinut oman nimipalvelimesi varmasti oikein. Ole huolellinen ja varmista, että olet konfiguroinut oman nimipalvelimesi varmasti oikein.
  
 +[[alidomainin_hallinnointi_managing_a_dns_subdomain|Alidomainien hallinointi]] sivulla on lisätietoa miten noita alidomaineja voi hallita pilvipalveluissa.
 ==== Tarkista erityisesti seuraavat kohdat: ==== ==== Tarkista erityisesti seuraavat kohdat: ====
  
   * Nimeä oma nimipalvelimesi esim. ns.alias.iki.fi,​ ei pelkkä alias.iki.fi. Muuten sen ip-osoite ei aina siirry oikein maailmalla.   * Nimeä oma nimipalvelimesi esim. ns.alias.iki.fi,​ ei pelkkä alias.iki.fi. Muuten sen ip-osoite ei aina siirry oikein maailmalla.
   * Tarkista, että oman nimipalvelimesi tiedoissa on samat NS-palvelimet kuin mitä olet ilmoittanut IKIn jäsentietoihisi.   * Tarkista, että oman nimipalvelimesi tiedoissa on samat NS-palvelimet kuin mitä olet ilmoittanut IKIn jäsentietoihisi.
-  * Laita secondary-nimipalvelimeksi omalle ikidomainillesi ​ns2.iki.fi.+  * Laita secondary-nimipalvelimeksi omalle ikidomainillesi ​ns.iki.fi.
   * Salli zone-transferit omasta domainistasi kenelle tahansa, koska IKI:n ip-osoitteet saattavat vaihtua joissakin tilanteissa nopeastikin. ​   * Salli zone-transferit omasta domainistasi kenelle tahansa, koska IKI:n ip-osoitteet saattavat vaihtua joissakin tilanteissa nopeastikin. ​
  
 Oman nimipalvelun ylläpitäminen vaatii osaamista ja on varsin hankalaa, emme suosittele sitä aloittelijoille. Oman nimipalvelun ylläpitäminen vaatii osaamista ja on varsin hankalaa, emme suosittele sitä aloittelijoille.
 +
 +==== Jos Zone Transfer tietojen hakeminen ei ole mahdollinen nimipalvelustasi ====
 +
 +Voit laittaa ikidomain-asetuksiin ''​CNAME-record''​ -kohtaan tekstin ''​ei-mulle-dns-secondarya''​ jolloin iki ei yritä tehdä zone transferia sinun nimipalvelustasi. Tällöin iki ei myöskään voi toimia varanimipalvelijana (secondary dns) ikidomainillesi,​ minkä vuoksi emme suosittele tätä asetusta ellei se ole erityisesti tarpeen.
 +
 +Huomaa, että jos käytät tätä asetusta niin et voi käyttää DNSSEC:iä samaan aikaan, koska se scripti joka hakee nimipalvelusta DNSKEY tietueet ja muuttaa ne DS tietueiksi olettaa löytävänsä DNSKEY tietueet ns.iki.fi:​stä,​ eli iki:n palvelimien pitää olla secondaryjä sinun alidomainillesi. ​
  
 ===== Lisätietoja ===== ===== Lisätietoja =====
faq/ikidomain.1329058351.txt · Viimeksi muutettu: 2012-02-12 14:52 / kivinen