Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:spf

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

faq:spf [2017-05-08 06:11]
elias.aarnio [Yksittäisiin palveluntarjoajiin liittyviä SPF-sidonnaisia tietoja]
faq:spf [2018-06-11 18:04] (nykyinen)
haa [Yksittäisiin palveluntarjoajiin liittyviä SPF-sidonnaisia tietoja]
Rivi 3: Rivi 3:
 //​SPF-sähköpostin suodatusviritys ja sen aiheuttamat ongelmat.// //​SPF-sähköpostin suodatusviritys ja sen aiheuttamat ongelmat.//
  
-Olemme IKI:ssä seuranneet SPF:ää ja sen tulemista ja menemistä jo pitkä ​aikaa.+===== Jos viesti ei tule perille ja mahdollisessa virheilmoituksessa viitataan SPF:ään ===== 
 + 
 +SPF on sähköpostistandardien kanssa epäyhteensopiva viritys missä sähköpostin lähettäjä kertoo mistä palvelimista heidän viestit lähtevät, ja sen lisäksi saako viesti kiertää muuta kautta (SPF ''​~all''​ tai ''​+all''​) vai vaaditaanko että viesti menee suoraan perille (SPF ''​-all''​).  
 + 
 +Hyvin monen käyttäjän sähköpostit kiertävät eri reittejä (esim. iki:n kautta, erilaisten alumni- tai yhdistys-osoitteiden kautta, sähköpostilistan kautta, ohjattuna kännykän osoitteeseen,​ automaattisen käsittelyn kautta, ym). 
 + 
 +**Jos sekä viestin lähettäjällä on liian tiukka SPF-asetus ja kohdesähköpostipalvelussa suodatetaan liian tiukasti SPF:n perusteella,​ viestit eivät välttämättä tule perille.** 
 + 
 +Tällöin viestin lähettäjä ei ymmärrä miten sähköposti toimii ja on laittanut väärän, liian tiukan SPF-asetuksen,​ jolla he käytännössä kertovat muille teknisesti että he eivät halua heidän lähettämien sähköpostien menevän luotettavasti perille kaikille heidän asiakkaille tms. Kannattaa vaihtaan (jos mahdollista) toiseen tarjoajaan joka haluaa kommunikoida kanssasi. 
 + 
 +Samoin jos sähköpostipalvelun ylläpitäjä suodattaa kokonaan viestin pois pelkän SPF:n perusteella,​ jää tällöin monien heidän käyttäjien oikeita sähköposteja tulematta perille. Käyttämällä tuollaista liian tiukkaa suodatusta, heitä ei kiinnosta toimiiko heidän asiakkaiden/​käyttäjien viestintä luotettavasti. Jos mahdollista,​ kannattaa vaihtaa toiseen palveluntarjoajaan joka tarjoaa toimivaa palvelua. 
 + 
 +==== Mitä voit itse yrittää tehdä kiertääksesi ongelman ==== 
 + 
 +  * Laita iki-ohjaus menemään myös johonkin toiseen palveluun joka toimii paremmin. Iki-jäsenrekisterissä voi laittaa kohdeosoitteeksi useita osoitteita pilkulla erotettuna, esim. ''​oma@example.com,​example@gmail.com''​ 
 +  * Vaihda sähköpostiosoite ko. palvelussa toiseksi, esimerkiksi anna heille kohdesähköpostilaatikkosi osoite 
 +  * Vaihda kilpailevaan yritykseen/​palveluun joka haluaa viestiä asiakkaidensa kanssa. Muista mainita sopimusta purkaessasi miksi lopetat (esim. "​Teidän sähköpostit on viritetty niin etteivät ne mene kaikille perille, eli ette halua viestiä asiakkaanne kanssa"​) 
 + 
 +===== Iki ja SPF ===== 
 + 
 +Koska iki välittää sähköpostin kohdeosoitteeseen (kuten monet vastaavat paikat ja esim. yhdistys- tai alumni sähköpostiosoitteet) se ei ole yhteensopiva SPF:n kanssa, varsinkaan jos lähettäjä tai kohdepaikka tulkitsevat SPF:ää väärin liian tiukasti. 
 + 
 +Olemme IKI:ssä seuranneet SPF:ää/DMARC:ia yms ja niiden ​tulemista ja menemistä jo pitkän ​aikaa. 
 + 
 +IKI:ssä asiaa toki seurataan ja jos kuitenkin SPF:ää liian tiukkapipoisesti käyttäviä paikkoja tulee enemmän (eli he eivät välitä luomistaan ongelmista) joutuu iki sitten myös huomioimaan asian, vaikka ongelma johtuukin muista. 
 + 
 +Erilaisia korjausyrityksiä on SPF:ään ehdotettu useitakin, seuraamme niitäkin, mutta toistaiseksi ei ole kunnolla toimivaa yleistä ratkaisua kiertää alunperin rikkinäisen SPF-järjestelyn ongelmia. 
 + 
 +Lisätietoa eri ongelmista sähköpostin kanssa löytyy IKI FAQ:sta mm. roskapostin osalta. 
 + 
 +===== SPF ei estä roskapostia tai huijausviestejä =====
  
 SPF on yleisesti ottaen huono viritys siksi, että se ei auta lainkaan esim. roskapostiongelmaan mutta aiheuttaa paljon muita ongelmia, esimerkiksi postin edelleenohjauksen,​ sähköpostilistojen ja liikkuvien sähköpostin käyttäjien tapauksessa. SPF on yleisesti ottaen huono viritys siksi, että se ei auta lainkaan esim. roskapostiongelmaan mutta aiheuttaa paljon muita ongelmia, esimerkiksi postin edelleenohjauksen,​ sähköpostilistojen ja liikkuvien sähköpostin käyttäjien tapauksessa.
Rivi 10: Rivi 40:
  
 Sähköpostin eri ongelmiin (roskaposti,​ phishing, jne) ehdotetaan ajoittain erilaisia teknisiä virityksiä ratkaisuiksi. Yleensä ehdotetut viritykset eivät auta ratkaisemaan oikeita ongelmia mutta aiheuttavat samalla paljonkin haittaa perinteisesti toimiville ja hyviksi havaituille sähköposti käyttötavoille. Sähköpostin suuri suosio perustuu juuri sen joustavuuteen ja toimivuuteen. Sähköpostin eri ongelmiin (roskaposti,​ phishing, jne) ehdotetaan ajoittain erilaisia teknisiä virityksiä ratkaisuiksi. Yleensä ehdotetut viritykset eivät auta ratkaisemaan oikeita ongelmia mutta aiheuttavat samalla paljonkin haittaa perinteisesti toimiville ja hyviksi havaituille sähköposti käyttötavoille. Sähköpostin suuri suosio perustuu juuri sen joustavuuteen ja toimivuuteen.
- 
-IKI:ssä asiaa toki seurataan ja jos kuitenkin SPF:ää liian tiukkapipoisesti käyttäviä paikkoja tulee enemmän (eli he eivät välitä luomistaan ongelmista) joutuu iki sitten myös huomioimaan asian, vaikka ongelma johtuukin muista. 
  
 Joiden domainin omistajan (tai heidän käyttämänsä Internet-palvelun tarjoajien) käyttämä ''​-all''​ määritys on liian tiukka nykyisessä tilanteessa missä SPF (eikä sen vaatimat käyttäjätunnistusta käyttävät sähköpostin lähetyspalvelimet) ei ole kovin yleisesti käytössä. Esim microsoft (ja skype) käyttävät tällaista asetusta ja sen takia esim niiden lähettämät palvelunpalautussähköpostit jäävät helposti matkalle. Lisätietoja [[skype-spf|Iki,​ skype ja SPF]] sivulta. ​ Joiden domainin omistajan (tai heidän käyttämänsä Internet-palvelun tarjoajien) käyttämä ''​-all''​ määritys on liian tiukka nykyisessä tilanteessa missä SPF (eikä sen vaatimat käyttäjätunnistusta käyttävät sähköpostin lähetyspalvelimet) ei ole kovin yleisesti käytössä. Esim microsoft (ja skype) käyttävät tällaista asetusta ja sen takia esim niiden lähettämät palvelunpalautussähköpostit jäävät helposti matkalle. Lisätietoja [[skype-spf|Iki,​ skype ja SPF]] sivulta. ​
Rivi 23: Rivi 51:
 Koska koko maailma ei kuitenkaan koskaan tule vaihtamaan johonkin SPF:ään tai muuhun viritykseen,​ se joka sitä käyttää tiukkapipoisesti joutuu sitten itse selvittämään esille tulleet ongelmatilanteetkin. Koska koko maailma ei kuitenkaan koskaan tule vaihtamaan johonkin SPF:ään tai muuhun viritykseen,​ se joka sitä käyttää tiukkapipoisesti joutuu sitten itse selvittämään esille tulleet ongelmatilanteetkin.
  
-SPF:ään liittyy myös poliittisia taustavoimia koska sen tiukka käyttöönotto lukitsee käyttäjät tiukemmin nykyisen sähköpostiosoitteensa käyttäjiksi mikä hankaloittaa ISP:n vaihtamista ja siten huonontaa kilpailua ​alalla. Samoin SPF haittaa sähköpostilistojen ja muiden perinteisten sähköpostipohjaisten ryhmätyötapojen käyttöä.+SPF:ään liittyy myös poliittisia taustavoimia koska sen tiukka käyttöönotto lukitsee käyttäjät tiukemmin nykyisen sähköpostiosoitteensa käyttäjiksi mikä hankaloittaa ISP:n vaihtamista ja siten huonontaa kilpailua ​internet-palveluissa. Samoin SPF haittaa sähköpostilistojen ja muiden perinteisten sähköpostipohjaisten ryhmätyötapojen käyttöä, ehkä käyttäjiä halutaan ajaa avoimista palveluista tietoturvattomiin sosiaalisen median palveluihin.
  
-Jos havaitset SPF:ään liittyviä ongelmia, niin joko lähettäjän tai vastaanottajan internet-palvelun tarjoaja on varmaan ​lähettänyt selkeän ohjeen käyttäjilleen mistä pitäisi löytyä tietoja siitä miten he auttavat asiakkaitaan virityksiensä luomissa ongelmatilanteissa.+Jos havaitset SPF:ään liittyviä ongelmia, niin joko lähettäjän tai vastaanottajan internet-palvelun tarjoaja on varmasti ​lähettänyt selkeän ohjeen käyttäjilleen mistä pitäisi löytyä tietoja siitä miten he auttavat asiakkaitaan virityksiensä luomissa ongelmatilanteissa ​— jos et ole saanut tällaista, kysy sitä sähköpostipalvelun tarjoajaltasi,​ esim. "​Minulla on ongelma jonka aiheuttaa teidän liian tiukka SPF-viritys,​ miten voin saada viestintäni toimimaan? Vai joudunko vaihtamaan kilpailijalle?"​.
  
-Lisätietoa eri ongelmista sähköpostin kanssa ​löytyy ​IKI FAQ:sta mmroskapostin osalta.+SPF mainostusta ​löytyy ​osoitteesta http://www.openspf.org/
  
-SPF:stä lisätietoja ja mainostusta löytyy osoitteesta http://​www.openspf.org/​+===== Ohjeita sähköpostipalvelimien ylläpitäjille =====
  
-====== Ohjeita sähköpostipalvelimien ylläpitäjille: Älä käytä -all SPF-asetusta ​====== +==== Lähtevä posti: Älä käytä -all SPF-asetusta ====
- +
-===== Lähtevä posti ===== +
  
 Käyttäjäsi törmäävät moniin ongelmiin monissa tilanteissa postia lähettäessään jos käytätte ''​-all''​ SPF-asetusta domainissanne. Tämä saattaa estää käyttäjienne viestin perillemenon monissa ihan tavallisissa sähköpostin käyttötilanteissa,​ johtuen joko vastaanottajan tai matkalla olevien palvelimien asetuksista ja toiminnasta tai vaikkapa vastaanottajan organisaation sisäisistä postin ohjauksista. Jos päätät käyttää SPF:ää, älä siis käytä ''​-all''​ asetusta, vaan korkeintaan ''​~all''​ tai ''?​all''​ asetusta. Käyttäjäsi törmäävät moniin ongelmiin monissa tilanteissa postia lähettäessään jos käytätte ''​-all''​ SPF-asetusta domainissanne. Tämä saattaa estää käyttäjienne viestin perillemenon monissa ihan tavallisissa sähköpostin käyttötilanteissa,​ johtuen joko vastaanottajan tai matkalla olevien palvelimien asetuksista ja toiminnasta tai vaikkapa vastaanottajan organisaation sisäisistä postin ohjauksista. Jos päätät käyttää SPF:ää, älä siis käytä ''​-all''​ asetusta, vaan korkeintaan ''​~all''​ tai ''?​all''​ asetusta.
  
- +==== Saapuva posti ja spämmisuodatus: Älä suodata vain yhdellä perusteella ​====
-===== Saapuva posti ja spämmisuodatus ​=====+
  
 Kannattaa tunnistaa SPF:n ongelmat ja sen miten se rikkoo monia perinteisiä sähköpostin käyttötapoja. Kannattaa tunnistaa SPF:n ongelmat ja sen miten se rikkoo monia perinteisiä sähköpostin käyttötapoja.
Rivi 46: Rivi 71:
 Noin yleensäkään kannattaa käyttää spämmitunnistusta joka käyttää useita mittareita eikä merkitse viestejä spämmiksi tai blokkaa niitä minkään yksittäisen detaljin perusteella. Noin yleensäkään kannattaa käyttää spämmitunnistusta joka käyttää useita mittareita eikä merkitse viestejä spämmiksi tai blokkaa niitä minkään yksittäisen detaljin perusteella.
  
-===== Käytännön vinkkejä sähköpostiylläpitäjille =====+==== Älä usko DMARC ja SPF-palveluiden mainoksia ​====
  
-^ Jos käytössäsi on... ^ ... niin voit tehdä näin ^ +SPF ja DMARC-palveluita myyvät monet yritykset maksullisina palveluinajoiden mainosteksteissä luvataan kaikenlaista hyvää eikä ongelmista muisteta kertoa. Älä siis usko mainoksia jotka lupaavat jotain liian hyvää, kuin muunkin mainonnan kanssa. ​
-SPF-asetus ''​-all''​ | Muuta SPF-asetus ''​~all''​ muotoon | +
-| SPF (tai estolista) voi yksinään blokkaa viestejä | Laita asetukset niin että yksittäinen asia (SPFestolista) ei yksinään blokkaa viestejä |+
  
-===== Yksittäisiin palveluntarjoajiin liittyviä SPF-sidonnaisia tietoja =====+Vaadi sopimukseen sakkopykälä,​ jos teidän asiakkailta tulee valituksia siitä että sähköpostiviritys ei toimi.
  
-**Kapsi ry**+Kokemuksien mukaan kun viestit eivät tule perille tällaisen virityksen vuoksi, asiakas kokee että **teidän yritys ei halua kommunikoida asiakkaidensa kanssa**
 +==== Käytännön vinkkejä sähköpostiylläpitäjille ====
  
-Tiedoksi niille, jotka käyttävät Kapsi ry:n sähköpostipalveluita yhdessä iki-osoitteen kanssa:  +^ Jos käytössäsi on... ^ ... niin voit tehdä näin ^ 
- +| SPF-asetus ''​-all''​ | Muuta SPF-asetus ''​~all''​ muotoon | 
-Kapsin ylläpito ilmoitti 7.52017 konfiguroineensa Kapsin SMTP-palvelimen siten, että lähtevän postin envelope sender -otsikkotieto on kapsin käyttäjätunnuksen mukainen+| SPF (tai estolista) voi yksinään blokata viestejä | Laita asetukset niin että yksittäinen asia (SPFestolista) ei yksinään blokkaa viestejä |
- +
-Kapsin SMTP-palvelinta käyttäen etenkin Gmailiin lähetetyt viestit ovat menneet herkästi roskapostiin koska Googlen suodatus on tiukempi silloin kun posti lähetetään ipv6-protokollaa käyttäenkuten Kapsi tekee.+
  
-SPF on suunniteltu suojaamaan envelope sender -tiedon väärentämiseltä. Envelope sender kertoo vastaanottavalle sähköpostipalvelimelle,​ mihin postin saa palauttaa, jos sitä ei pystytty jostain syystä toimittamaan. Tämä lähettäjätieto näkyy vastaanottajalle otsikkokentässä Return-Path,​ ja eroaa näin From-lähettäjästä. Envelope senderin tulisi siis olla lähettämiseen käytetyn palvelimen tuntema. From-kentään kuuluvaan iki-osoitteeseen SPF:n ei pitäisi puuttua. [[http://​www.openspf.org/​FAQ/​Envelope_from_scope|Openspf.org:​in kuvaus asiasta]] 
  
faq/spf.txt · Viimeksi muutettu: 2018-06-11 18:04 / haa