Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:ikidomain

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
faq:ikidomain [2019-01-23 18:59]
haa [Jos Zone Transfer ei ole mahdollinen nimipalvelustasi]
faq:ikidomain [2019-08-08 14:47] (nykyinen)
kivinen [Jos Zone Transfer tietojen hakeminen ei ole mahdollinen nimipalvelustasi]
Rivi 1: Rivi 1:
 +====== IKIdomain: Oma ikinimi omille tietokoneille ======
 +
 +//Miten IKI-domainit toimivat? Kenelle ne sopivat?//
 +
 +IKI tarjoaa niille, joilla on oma palvelin kiinteästi verkkoon kytkettynä ikidomainia,​ eli oman ikiosoitteen mukaista ikidomainia.
 +
 +Ikidomainin avulla voit laittaa www-sivusi vaikkapa osoitteeseen www.alias.iki.fi. Tai jos sinulle on useita tietokoneita,​ voit antaa niille omat ikidomain nimet, esim. kirjoituskone.alias.iki.fi,​ pelikone.alias.iki.fi,​ serveri.alias.iki.fi jne.
 +
 +IKI-domain on tarkoitettu jäsenille joille verkon ja verkkopalvelujen ylläpito on jo ennestään tuttua. IKIdomainin käyttäjän pitää osata konfiguroida ainakin palvelimensa sähköpostinvälitys kuntoon sekä mahdollisesti DNS-nimipalvelut toimintaan. Jos tällä sivulla mainitut tekniset termit eivät ole jo ennestään tuttuja, emme suosittele ikidomainin käyttöä.
 +
 +IKIdomain on mahdollista saada kahdella tavalla: Yhdelle tietokoneelle tai sitten niin että hoitaa itse koko alidomainin nimipalvelut omalla nimipalvelimella.
 +
 +===== Yksi tietokone =====
 +
 +Jos haluat vain //​www''​.''​ikiosoite.iki.fi//​ niin se onnistuu ilman omaa nimipalveluakin,​ tosin sinulla pitää silti olla se oma www-palvelin jonne tuon palvelun ohjaat. Myös //​ikiosoite.iki.fi//​ ohjautuu samaan palvelimeen.
 +
 +Konfiguroi IKI:n jäsenrekisteristä tiedot seuraavasti:​
 +
 +| dns-alias | rasti ruutuun kohtaan haluamasi ikiosoite (ei saa olla pisteitä tai muita erikoismerkkejä valitussa iki-aliaksessa) ​ |
 +| A-record | sen koneen ip-numero missä www-palvelin pyörii ​ |
 +| MX-record | Joku kone joka suostuu toimimaan kyseisen domainin MX-palvelimena (ei pakollinen) ​ |
 +| Cname-record | www  |
 +
 +Ja sillä selvä. Tämä luo iki:n nimipalveluun seuraavat tiedot:
 +
 +<​code>​
 +ikiosoite ​    IN A     ​antamasi ip osoite
 +              IN MX    10 ikiosoite
 +              IN MX    100 antamasi MX kone
 +              IN TXT   ​member=jäsennumero
 +              IN RP    ikiosoite.iki.fi. .
 +www.ikiosoite IN CNAME ikiosoite
 +</​code>​
 +
 +Eli tuon jälkeen //​www''​.''​ikiosoite.iki.fi//​ ja //​ikiosoite.iki.fi//​ osoittavat samaan antamaasi ip-osoitteeseen.
 +
 +===== Oma nimipalvelin ja alidomainin delegointi =====
 +
 +Jos osaat pyörittää omaa nimipalvelinta tai sinulla on useampia tietokoneita joille haluat antaa ikidomain-nimen,​ tällöin voit konfiguroida oman ikidomainisi ja sen alla olevat nimet omaan nimipalvelimeesi ja ilmoittaa sen osoitteen IKI:in.
 +
 +Nimipalvelimia pitäisi myös olla kaksi kuten MX-tietueita. Voit pyytää "Slave DNS" -palvelua ISP:ltäsi (heille täytyy kertoa domainisi nimi ja päänimipalvelimen ip-osoite ja he ilmoittavat sopivasti konfiguroimansa nimipalvelimen nimen) tai sopia siitä jonkun toisen iki-jäsenen kanssa ristiin.
 +
 +IKI:n palvelimet toimivat automaattisesti varanimipalvelimina ikidomainillesi (eli ns.iki.fi, ns2.iki.fi ja ns3.iki.fi, mutta muutkin IKI:n koneet voivat hakea noita tietoja aikojen saatossa). Sinun tulee myös sallia "Zone transfer"​ pääpalvelimeltasi koko ikidomainisi tietojen osalta jotta ne voivat toimia varanimipalvelimina,​ ja sinun pitää itse laittaa nimipalvelintietoihisi tietueet jotain.iki.fi. NS ns.iki.fi. Katso tiedot iki:n ip-osoitteista [[faq:​ikiniposoitteet|Iki:​n IP-osoitteet]]-sivulta.
 +
 +Tällöin myös MX-asetukset ovat kokonaan omalla vastuullasi. Ne kannattaa kuitenkin tehdä samalla tavalla kuin normaalistikin,​ eli olla kaksi erillistä palvelinta joiden kautta postit voi lähettää. IKI ei välitä sähköposteja ikidomaineihin vaan ne menevät suoraan sinun tekemiesi asetusten mukaan.
 +
 +Omassa nimipalvelimessa voit sitten vapaasti konfiguroida useita nimiä tai alidomaineja ikidomainiisi,​ esim. pc.kesamokki.alias.iki.fi,​ pelikone.koti.alias.iki.fi jne.
 +
 +Ole huolellinen ja varmista, että olet konfiguroinut oman nimipalvelimesi varmasti oikein.
 +
 +[[alidomainin_hallinnointi_managing_a_dns_subdomain|Alidomainien hallinointi]] sivulla on lisätietoa miten noita alidomaineja voi hallita pilvipalveluissa.
 +==== Tarkista erityisesti seuraavat kohdat: ====
 +
 +  * Nimeä oma nimipalvelimesi esim. ns.alias.iki.fi,​ ei pelkkä alias.iki.fi. Muuten sen ip-osoite ei aina siirry oikein maailmalla.
 +  * Tarkista, että oman nimipalvelimesi tiedoissa on samat NS-palvelimet kuin mitä olet ilmoittanut IKIn jäsentietoihisi.
 +  * Laita secondary-nimipalvelimeksi omalle ikidomainillesi ns.iki.fi.
 +  * Salli zone-transferit omasta domainistasi kenelle tahansa, koska IKI:n ip-osoitteet saattavat vaihtua joissakin tilanteissa nopeastikin. ​
 +
 +Oman nimipalvelun ylläpitäminen vaatii osaamista ja on varsin hankalaa, emme suosittele sitä aloittelijoille.
 +
 +==== Jos Zone Transfer tietojen hakeminen ei ole mahdollinen nimipalvelustasi ====
 +
 +Voit laittaa ikidomain-asetuksiin ''​CNAME-record''​ -kohtaan tekstin ''​ei-mulle-dns-secondarya''​ jolloin iki ei yritä tehdä zone transferia sinun nimipalvelustasi. Tällöin iki ei myöskään voi toimia varanimipalvelijana (secondary dns) ikidomainillesi,​ minkä vuoksi emme suosittele tätä asetusta ellei se ole erityisesti tarpeen.
 +
 +Huomaa, että jos käytät tätä asetusta niin et voi käyttää DNSSEC:iä samaan aikaan, koska se scripti joka hakee nimipalvelusta DNSKEY tietueet ja muuttaa ne DS tietueiksi olettaa löytävänsä DNSKEY tietueet ns.iki.fi:​stä,​ eli iki:n palvelimien pitää olla secondaryjä sinun alidomainillesi. ​
 +
 +===== Lisätietoja =====
 +
 +==== Mikä on MX-tietue ja Secondary MX palvelu? ====
 +
 +Jos sinulla on ikidomain jotain.iki.fi vaikka ihan A-tietueena eli osoitteen kanssa yhteen koneeseen osoittavana,​ niin muiden nettipalvelimien pitää tietää mille palvelimelle siihen domainiin (eli joku@jotain.iki.fi) menevä sähköposti pitää lähettää jotta se menisi perille.
 +
 +Tuo MX-record kertoo sellaisen palvelimen osoitteen joka suostuu vastaanottamaan ko. domainiin menevää postia.
 +
 +MX-tietueita pitää netin käytännön mukaan olla vähintään kaksi, pääasiallinen postipalvelin ja varapostipalvelin,​ joka ottaa viestit vastaa jos pääpalvelin on jostain syystä tavoittamattomissa. Näiden kahden palvelimen olisi hyvä olla eri verkoissa jolloin aika varmasti ainakin toinen niistä on aina tavoitettavissa.
 +
 +IKI:n järjestely laittaa yhden koneen tapauksessa itse tuon koneen yhdeksi MX-mailipalvelimeksi,​ mutta varapostipalvelin tarvitaan yhä, jotta postit kulkisivat luotettavasti.
 +
 +Tätä ns. "​Secondary MX" palvelua voit pyytää ISP:ltäsi (heille pitää kertoa iki-domainin nimi eli jotain.iki.fi jonka jälkeen he kertovat sopivasti konfiguroimansa secondary MX palvelimen nimen, palvelu voi olla maksullinen).
 +
 +Aika yleistä IKI:ssä tuntuu myös olevan sopia Secondary MX-palvelusta ristiin jonkun kaverin kanssa jolla on myös oma palvelin ja ikidomain.
 +
 +Mikä tahansa postipalvelin ei kelpaa MX-palvelimeksi,​ vaan siellä pitää erikseen sallia postin kulku ko. domainiin tämän palvelimen kautta.
 +
 +IKI ei itse toimi ikidomainien vara-MX-palvelimena koska kokemusten mukaan ikidomain-koneet ovat aika usein pois verkosta tms, ja silloin IKI:iin saattaisi kertyä suuriakin määriä eri ikidomainien postia jonoihin koska sitä ei saada lähettettyä perille asti.
 +
 +Mikään tässä mainittu ei koske normaalia jotain@iki.fi -postia eli se toimii joka tapauksessa (ellet ohjaa sitä omaan ikidomainiisi),​ tuo MX-asia koskee vain postia jossa on tuo ikidomain eli joku@jotain.iki.fi osoitteena.
 +
 +==== Muuta ====
 +
 +Huomaa, että nimipalvelumuutoksien yhteydessä saattaa kulua jonkin aikaa (esim. 24h) ennenkuin muuttuneet tiedot tulevat kaikkialla maailmassa näkyviin.