Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:ikifi_microsoft_account

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
faq:ikifi_microsoft_account [2021-07-08 22:44]
haa
faq:ikifi_microsoft_account [2021-07-09 08:42] (nykyinen)
haa
Rivi 3: Rivi 3:
 Avainsanoja: Unmanaged Azure AD tenant, Microsoft account, Azure tenant, Azure login, Azure AD, Microsoft cloud login, Microsoft tunnus, Microsoft login Avainsanoja: Unmanaged Azure AD tenant, Microsoft account, Azure tenant, Azure login, Azure AD, Microsoft cloud login, Microsoft tunnus, Microsoft login
  
-Microsoftin account/tunnus/login järjestelmä luulee iki.fi:tä organisaatioksi ja että kaikki jotain@iki.fi -osoitteet kuuluisivat sitten tähän samaan organisaatioon.+===== Yhteenveto ===== 
 + 
 +Microsoftin account/tunnus/login järjestelmä luulee iki.fi:tä organisaatioksi ja että kaikki jotain@iki.fi -osoitteet kuuluisivat sitten tähän.  
 + 
 +Microsoft on oma-aloitteisesti luonut "Unmanaged Azure AD tenant" organisaation mihin iki.fi-osoitetta käyttävät liitetään mitään kysymättä. 
 + 
 +Tällä hetkellä näyttää siltä, että parasta on antaa tuon olla sellaisenaan, ei poistaa sitä tai ottaa iki ry:n hallintaan, koska molemmissa on riskejä olemassaolevien tunnusten menemisestä rikki tai lisätyöstä yhdistykselle. 
 + 
 +Asiasta voi olla pientä harmia iki.fi-osoitteen käytölle Microsoft palveluissa, mutta tiedossa ei ole isoja ongelmia tai showstoppereita. Jos jotain isompaa ilmenee, ole yhteydessä iki:n hallitukseen (iki-hallitus@iki.fi). 
 + 
 +===== Tarkempia teknisiä selvityksiä ja tietoja =====
  
 Tuo tulee nähtävästi siitä, että kun joku on joskus kirjautunut Microsoft-tilille iki-osoitteella on valinnut jonkun "väärän" option ja sitten sinne on luotu iki.fi "Unmanaged Azure AD tenant" organisaatio-olion vaikka ei sellaista ei pitäisi olla.  Tuo tulee nähtävästi siitä, että kun joku on joskus kirjautunut Microsoft-tilille iki-osoitteella on valinnut jonkun "väärän" option ja sitten sinne on luotu iki.fi "Unmanaged Azure AD tenant" organisaatio-olion vaikka ei sellaista ei pitäisi olla. 
Rivi 13: Rivi 23:
 Olemme yrittäneet selvitellä asiaa parikin kertaa vuosien kuluessa, jopa Microsoftilla töissä olevien ihmisten kautta, mutta emme ole saaneet siitä oikein selvää.  Olemme yrittäneet selvitellä asiaa parikin kertaa vuosien kuluessa, jopa Microsoftilla töissä olevien ihmisten kautta, mutta emme ole saaneet siitä oikein selvää. 
  
-Kerran pääsimme niin pitkälle että Microsoft tuki esitti että poistakaa koko iki.fi-organisaatio, mutta sekään nähtävästi ei auttaisi, koska iki.fi organisaatio tulisi samalla tavalla luotua uudelleen heti kun joku loggaa sisälle iki.fi -osoitteella ja valitsee jonkun option "väärin" jolloin oltaisiin taas samassa tilanteessa. Nähtävästi olisi myös iso riski, että iki.fi-organisaation poistaminen (jos se olisi jotenkin mahdollista edes) tuhoaisi kaikki nykyiset iki.fi-osoitetta käyttävät Microsoft-accountit eli sitäkään ei oikein voi tehdä koska käyttäjien iki.fi-osoite-tunnuksilla olevat tiedot, ostokset ja loginit eri järjestelmiin voisivat tuhoutua. +Kerran pääsimme niin pitkälle että Microsoft tuki esitti että poistakaa koko iki.fi-organisaatio, mutta sekään nähtävästi ei auttaisi, koska 
- +  * iki.fi "organisaatiotulisi samalla tavalla luotua uudelleen heti kun joku loggaa sisälle iki.fi -osoitteella ja valitsee jonkun option "väärin" jolloin oltaisiin taas samassa tilanteessa.  
-Vaikuttaa siltä, että iki:n ei kannata yrittää ottaa hallintaansa tätä "Unmanaged" domainia se koska muutos voisi aiheuttaa ongelmia olemassaoleville iki.fi-osoitteella oleville Microsoft tunnuksille. Unmanaged käyttäjät voivat itse hallita tunnuksiaan, managed:in kanssa iki voisi joutua tekemään Microsoft admin töitä.+  * Nähtävästi olisi myös iso riski, että iki.fi-organisaation poistaminen (jos se olisi jotenkin mahdollista edes) tuhoaisi kaikki nykyiset iki.fi-osoitetta käyttävät Microsoft-accountit eli sitäkään ei oikein voi tehdä koska käyttäjien iki.fi-osoite-tunnuksilla olevat tiedot, ostokset ja loginit eri järjestelmiin voisivat tuhoutua. 
 +  Vaikuttaa siltä, että iki:n ei kannata yrittää ottaa hallintaansa tätä "Unmanaged" domainia se koska muutos voisi aiheuttaa ongelmia olemassaoleville iki.fi-osoitteella oleville Microsoft tunnuksille. Unmanaged käyttäjät voivat itse hallita tunnuksiaan, managed:in kanssa iki voisi joutua tekemään Microsoft admin töitä.
  
 Olemme siis pari kertaa jo yrittäneet saada asiaan selvyyttä, mutta huonolla menestyksellä.  Olemme siis pari kertaa jo yrittäneet saada asiaan selvyyttä, mutta huonolla menestyksellä. 
Rivi 23: Rivi 34:
 Meidän ymmärryksen mukaan tavoitetila olisi se, että Microsoft ymmärtäisi account-systeemeissään että iki.fi on kuten moni muu yhteiskäytössä oleva moni domain esim. gmail.com tai welho.com tms. minkä alla olevat sähköpostiosoitteet ja alidomainit ovat erillisiä yksityisiä käyttäjiä eivätkä kuulu mihinkään samaan organisaatioon. Meidän ymmärryksen mukaan tavoitetila olisi se, että Microsoft ymmärtäisi account-systeemeissään että iki.fi on kuten moni muu yhteiskäytössä oleva moni domain esim. gmail.com tai welho.com tms. minkä alla olevat sähköpostiosoitteet ja alidomainit ovat erillisiä yksityisiä käyttäjiä eivätkä kuulu mihinkään samaan organisaatioon.
  
-Tämä asia on varmaan GDPR tai tietosuoja tms. ongelmakin koska muiden iki.fi Microsoft accounttien olemassaolo ja esim. nimitiedot näkyvät muille iki.fi-osoitetta tunnuksena käyttäville Microsoftin joissakin palveluissa.+Tämä asia voi olla GDPR tai tietosuoja tms. ongelmakin koska muiden iki.fi Microsoft accounttien olemassaolo ja esim. nimitiedot näkyvät muille iki.fi-osoitetta tunnuksena käyttäville Microsoftin joissakin palveluissa.
  
 Jos jollakin on parempaa tietoa mistä on kyse tai jotain parempia kontakteja Microsoftin sisällä, voisimme yrittää uudelleen saada asiaan selkoa ja jotain järkevää ratkaisua. Ota tällöin yhteyttä yhdistyksen hallitukseen <iki-hallitus@iki.fi>. Jos jollakin on parempaa tietoa mistä on kyse tai jotain parempia kontakteja Microsoftin sisällä, voisimme yrittää uudelleen saada asiaan selkoa ja jotain järkevää ratkaisua. Ota tällöin yhteyttä yhdistyksen hallitukseen <iki-hallitus@iki.fi>.
  
 FIXME Tähän voitaisiin kaivaa englanninkielinen vastaava selitys mitä ollaan lähetetty ennen Microsoftille, jos siitä olisi vaikka jotain apua. FIXME Tähän voitaisiin kaivaa englanninkielinen vastaava selitys mitä ollaan lähetetty ennen Microsoftille, jos siitä olisi vaikka jotain apua.
faq/ikifi_microsoft_account.txt · Viimeksi muutettu: 2021-07-09 08:42 / haa