Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:eihenkilokohtainenalias

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Seuraava revisio
Edellinen revisio
faq:eihenkilokohtainenalias [2010-03-09 14:34]
kivinen created
faq:eihenkilokohtainenalias [2018-08-08 14:07] (nykyinen)
haa [Vaihtoehtoja pysyvälle osoitteelle muille kuin yksityishenkilöille]
Rivi 1: Rivi 1:
 +====== Iki-osoitteet ovat henkilökohtaisia ======
 +
 +//Hain iki-osoitetta yhdistykselle,​ bändille, perheelle, tai usealle henkilölle,​ tms. Miksi se ei kelvannut?//​
 +
 +===== Periaatteet =====
 +
 +IKI:n periaatteena on, että ikiosoite on aina henkilökohtainen ja viittaa yhteen jäseneen yksityishenkilönä,​ eli on selkeästi yhden yksityisen henkilön sähköinen identiteetti. Tämän vuoksi säännöissäkin on sallittu vain henkilöjäsenet,​ ei yhdistyksiä,​ yrityksiä tai järjestöjä.
 +
 +IKI:n toimintaideaan kuuluu kiinteänä osana se, että IKI-osoitteella verkossa esiinnyttäessä esiinnytään yksityishenkilöinä.
 +
 +Emme voi siis hyväksyä jäseniksi muita kuin yksityishenkilöitä ja kelpuuttaa sellaisia ikiosoitteita jotka viittaavat muuhun kuin yksityishenkilöön. ​
 +
 +IKI-osoitetta ei myöskään siirretä jollekin toiselle henkilölle tietosuojan vuoksi: IKI-osoitteella lähetetty henkilölle tarkoitettu posti ei saa koskaan mennä jollekin toiselle henkilölle. Tämän vuoksi ikiosoitteen ja ohjauksen pitää viitata vain yhteen yksityishenkilöön.
 +
 +Jos emme voi olla varmoja tästä helposti, niin laitamme kyseisen aliaksen odottamaan selvitystä hallituksen kokouksessa ja lähetämme [[faq:​aliaskysymys|vakiotekstillä]] varustetun sähköpostin ko. asiasta jäsenelle.
 +
 +IKI ei ole myöskään anonyymipalvelu,​ eli osoite minne posti menee (= ikiosoitteen haltija) on suhteellisen helposti selvitettävissä verkkoteknisesti,​ vaikka osoite ei näkyisikään IKI:n listoilla. Jos joku menee iki-osoitteella www-sivulle,​ hän näkee myös suoraan selaimessaan sivujen todellisen sijainnin.
 +
 +===== Vaihtoehtoja pysyväksi osoitteeksi järjestöille,​ bändeille, yms =====
 +
 +Oman yhteisönnimi.fi -domainin rekisteröinti on pienellekin järjestölle,​ yritykselle,​ perheelle tai yhdistykselle pitkällä tähtäimellä paras ratkaisu eikä ole edes kovin kallis ratkaisu. Käytännössä domainin hankkimiseksi kannattaa ottaa yhteyttä omaan internet-palvelujen tarjoajaan. Voi myös käyttää halutessaan ​ esimerkiksi .org .net tai .com tai muita domaineja.
 +
 +Oma domainnimi antaa teknisesti samat pysyvyys- ja siirrettävyysedut kuin ikiosoite yksityishenkilöille ja se on selvästi yhteisön oma ja sen varaan on hyvä rakentaa järjestön selkeä sähköinen identiteetti.
 +
 +Joillakin internet-palvelun tarjoajilla on edullisia kokonaispaketteja yhdistyksille ja kansalaisjärjestöille,​ voisitte katsoa esim. Katto-Meny:​n (www.kaapeli.fi) erityisesti kansalaisjärjestöille suuntaamia paketteja. Kaupallinen tunnus useimmilta internet-toimittajalta www-sivutiloineen maksaa vain noin 9€/kk nykyään.
 +
 +Kannattaa muistaa, että IKI ei tarjoa itse tilaa sähköpostilaatikolle tai www-sivuille,​ vain osoitteen, joten teillä pitää joka tapauksessa olla jostain hankittuna perusinternetpalvelut eli sähköpostilaatikko ja tilaa www-sivuille.