Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:eihenkilokohtainenalias

Iki-osoitteet ovat henkilökohtaisia

Hain iki-osoitetta yhdistykselle, bändille, perheelle, tai usealle henkilölle, tms. Miksi se ei kelvannut?

Periaatteet

IKI:n periaatteena on, että ikiosoite on aina henkilökohtainen ja viittaa yhteen jäseneen yksityishenkilönä, eli on selkeästi yhden yksityisen henkilön sähköinen identiteetti. Tämän vuoksi säännöissäkin on sallittu vain henkilöjäsenet, ei yhdistyksiä, yrityksiä tai järjestöjä.

IKI:n toimintaideaan kuuluu kiinteänä osana se, että IKI-osoitteella verkossa esiinnyttäessä esiinnytään yksityishenkilöinä.

Emme voi siis hyväksyä jäseniksi muita kuin yksityishenkilöitä ja kelpuuttaa sellaisia ikiosoitteita jotka viittaavat muuhun kuin yksityishenkilöön.

IKI-osoitetta ei myöskään siirretä jollekin toiselle henkilölle tietosuojan vuoksi: IKI-osoitteella lähetetty henkilölle tarkoitettu posti ei saa koskaan mennä jollekin toiselle henkilölle. Tämän vuoksi ikiosoitteen ja ohjauksen pitää viitata vain yhteen yksityishenkilöön.

Jos emme voi olla varmoja tästä helposti, niin laitamme kyseisen aliaksen odottamaan selvitystä hallituksen kokouksessa ja lähetämme vakiotekstillä varustetun sähköpostin ko. asiasta jäsenelle.

IKI ei ole myöskään anonyymipalvelu, eli osoite minne posti menee (= ikiosoitteen haltija) on suhteellisen helposti selvitettävissä verkkoteknisesti, vaikka osoite ei näkyisikään IKI:n listoilla. Jos joku menee iki-osoitteella www-sivulle, hän näkee myös suoraan selaimessaan sivujen todellisen sijainnin.

Vaihtoehtoja pysyväksi osoitteeksi järjestöille, bändeille, yms

Oman yhteisönnimi.fi -domainin rekisteröinti on pienellekin järjestölle, yritykselle, perheelle tai yhdistykselle pitkällä tähtäimellä paras ratkaisu eikä ole edes kovin kallis ratkaisu. Käytännössä domainin hankkimiseksi kannattaa ottaa yhteyttä omaan internet-palvelujen tarjoajaan. Voi myös käyttää halutessaan esimerkiksi .org .net tai .com tai muita domaineja.

Oma domainnimi antaa teknisesti samat pysyvyys- ja siirrettävyysedut kuin ikiosoite yksityishenkilöille ja se on selvästi yhteisön oma ja sen varaan on hyvä rakentaa järjestön selkeä sähköinen identiteetti.

Joillakin internet-palvelun tarjoajilla on edullisia kokonaispaketteja yhdistyksille ja kansalaisjärjestöille, voisitte katsoa esim. Katto-Meny:n (www.kaapeli.fi) erityisesti kansalaisjärjestöille suuntaamia paketteja. Kaupallinen tunnus useimmilta internet-toimittajalta www-sivutiloineen maksaa vain noin 9€/kk nykyään.

Kannattaa muistaa, että IKI ei tarjoa itse tilaa sähköpostilaatikolle tai www-sivuille, vain osoitteen, joten teillä pitää joka tapauksessa olla jostain hankittuna perusinternetpalvelut eli sähköpostilaatikko ja tilaa www-sivuille.

faq/eihenkilokohtainenalias.txt · Viimeksi muutettu: 2018-08-08 14:07 / haa