Iki:n jäsenrekisteriin on mahdollista tunnistautua (suomalaisella ja myöhemmin mahdollisesti myös muiden maiden) henkilökortilla.
Jos haluat kokeilla toimiiko henkilökortilla tunnistautuminen koneessasi, voit käyttää testipalvelua https://dvv.fi/testaa-varmenteen-kayttoa
Digi- ja väestötietovirasto tarjoaa mPollux DigiSign ohjelmistoa ilmaiseksi Windowsille, Linuxille ja Mac OS:lle. Saatavissa DVV:n sivuilta
Älykortin käyttämiseksi tarvitset älykortin lukijan, yleensä USB-liitännällä tietokoneeseen. Näitä saa kaupoista jotka myyvät IT-laitteita mutta hinnat ja valikoima Suomessa on melko huono. Virossa älykortit ovat laajemmin käytössä ja lukijoita on hyvin saatavilla, yritämme etsiä tähän nettikaupan mistä niitä saa halvalla ja helposti.
pkcs15-tool -c
joka listaa kortilla olevat certifikaatit.~>pkcs15-tool -c Using reader with a card: OmniKey CardMan 1021 00 00 X.509 Certificate [todentamis- ja salausvarmenne] Flags : 0 Authority: no Path : 3f004331 ID : 45 X.509 Certificate [allekirjoitusvarmenne] Flags : 0 Authority: no Path : 3f0050164332 ID : 46 X.509 Certificate [VRK Gov. Root CA] Flags : 0 Authority: yes Path : 3f004334 ID : 48 X.509 Certificate [VRK Gov. CA for Citizen Qualified Certificates] Flags : 0 Authority: yes Path : 3f004333 ID : 47
Linuxilla on aktiivinen käyttäjäyhteisö Suomessa joka on myös ohjeistanut henkilökortin asetukset seikkaperäisesti omassa wikissään.
Jos sinulla on uusi kortti jota ei ole koskaan käytetty, niin se pitää ensin aktivoida. Aktivointia varten tarvitset kortin mukana tulleen aktivointitunnusluvun. Kun käynnistät DigiSign ohjelman ja laitat uuden kortin sisään, niin aktivoinnin pitäisi käynnistyä automaattisesti. Aktivoinnissa se kysyy siis sen erillisessä kirjeessä tulleen aktivointiluvun ja antaa sinulle mahdollisuuden valita pin koodit. Pin koodeja on kaksi, toinen tunnistautumista varten (4-numeroa) ja toinen allekirjoitusta varten (6-numeroa).
ÄLÄ missään nimessä käytä pin koodina mitään tietoa mikä näkyy itse kortissa, esimerkiksi syntymäaikaasi, tai henkilötunnuksenloppuosaa tms.
Viron älykortti-henkilökortti on paljon enemmän käytössä kuin Suomessa ja monesta siihen liittyvästä asiasta voisimme ottaa mallia.
Viron henkilökortilla (id-kaardi) on myös kaksi sertifikaattia tunnistamiseen ja allekirjoittamiseen. Kortilla on Suomesta poiketen henkilötunnus joka Virossa ei ole arka henkilötieto kuin Suomessa. Kortteja hallinnoi Poliisi ja Rajavartiolaitos (Politsei- ja Piriivalveamet) ja teknisestä toteutuksesta vastaa Sertifiointikeskus (sk.ee).
Sivulla http://www.id.ee/11051 on Apachen ja IIS:n ohjeita, CA, CRL ja OCSP sijainnit.
Älykortti kelpaa myös muuhun käyttöön kuin www-tunnistautumiseen.
Onnistuu erillisillä ohjelmilla joilla voi salata ja/tai allekirjoittaa tiedostoja.
SSH-yhteyksissä voi myös käyttää älykorttia samaan tapaan kuin SSH-avaimia SSH-agentin kautta.
Käyttö onnistuu näin:
ssh-agent on ohjelma, joka säilöö ohjelman ajon ajaksi privaatteja salausavaimia ssh-ohjelman käyttöön, mutta se pystyy myös käyttämään PKCS#11-kirjaston kautta älykortin avaimia.
ssh-agent:in käyttäminen: