Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:huijausviestejaikinnimissa

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
faq:huijausviestejaikinnimissa [2020-04-23 03:38]
haa [Huijausviestit missä on mainittu salasana]
faq:huijausviestejaikinnimissa [2021-04-12 18:03] (nykyinen)
haa [Huijausviestit missä on mainittu salasana]
Rivi 15: Rivi 15:
 Huijausviestit ovat joskus hyvinkin vakuuttavan oloisia — älä kuitenkaan klikkaa viestin linkkiä tai liitetiedostoa. Huijausviestit ovat joskus hyvinkin vakuuttavan oloisia — älä kuitenkaan klikkaa viestin linkkiä tai liitetiedostoa.
  
-Jos haluat tarkistaa asian, tarkista se itse mainitussa www-palvelussa onko siellä sinulle ilmoituksiaKirjoita itse käsin palvelun www-osoite selaimeen ja katso onko itse www-palvelussa jokin ilmoitus asiasta sinulle, Älä klikkaa viestin linkkiä joka voi viedä huijarin sivustolle.+Jos haluat tarkistaa asian, tarkista se itse mainitussa www-palvelussa onko siellä sinulle ilmoituksiaKirjoita itse käsin palvelun www-osoite selaimeen ja katso onko itse www-palvelussa jokin ilmoitus asiasta sinulle, Älä klikkaa viestin linkkiä joka voi viedä huijarin sivustolle.
  
 Windows-käyttäjien kannattaa varmistaa että malware- ja virussuojaus on ajan tasalla, tällaisia huijausviestejä ja Windows-viruksia on paljon liikkeellä. Windows-käyttäjien kannattaa varmistaa että malware- ja virussuojaus on ajan tasalla, tällaisia huijausviestejä ja Windows-viruksia on paljon liikkeellä.
 +
 +===== Vaihda vuotanut salasanasi heti =====
 +
 +Jos kirjoitit tunnuksesi tai salasanasi johonkin epäilyttävään www-palveluun tällaisen viestin perusteella,​ **vaihda heti salasanasi** iki-jäsenrekisterissä sekä oikeissa palveluissa missä antamaasi salasanaa, ettei tunnuksiasi voi väärinkäyttää. Jatkossa älä käytä samaa salasanaa eri palveluissa.
  
 ===== Huijausviestit missä on mainittu salasana ===== ===== Huijausviestit missä on mainittu salasana =====
Rivi 25: Rivi 29:
 **Vinkki, ota käyttöön** Palvelu https://​haveibeenpwned.com/​ kertoo onko sinun sähköpostiosoitteesi löytynyt jostain tiedossa olevasta tietovuodosta. Joissakin palveluissa on ollut 50-100+ miljoonan käyttäjän tietovuotoja,​ joten hyvin monien tiedot löytyvät huijareiden listoilta. Palvelusta voi myös pyytää ilmoituksen jos oma osoite on mukana jossain uudessa tietovuodossa (valitse "​Notify me" toiminto) mikä kannattaa ottaa käyttöön. **Vinkki, ota käyttöön** Palvelu https://​haveibeenpwned.com/​ kertoo onko sinun sähköpostiosoitteesi löytynyt jostain tiedossa olevasta tietovuodosta. Joissakin palveluissa on ollut 50-100+ miljoonan käyttäjän tietovuotoja,​ joten hyvin monien tiedot löytyvät huijareiden listoilta. Palvelusta voi myös pyytää ilmoituksen jos oma osoite on mukana jossain uudessa tietovuodossa (valitse "​Notify me" toiminto) mikä kannattaa ottaa käyttöön.
  
-Tämän vuoksi kannattaa käyttää joka palvelussa eri salasanaa vaikka se onkin hieman hankalaa. Nykyisin kannattaa käyttää jotain salasanaohjelmistoa,​ jolla voi luoda täysin satunnaiset ja yksilölliset salasanat jokaiselle eri sivustolle. Esimerkiksi Chrome tai Safari selain osaa tämän suoraan ja muilla selaimilla voi käyttää vaikka 1Password tai LastPass -lisäosia. Internet-hakkeri ei myöskään pääse käsiksi vaikkapa vain paperille kirjoitettuihin ​eri palvelikohtaisiin ​salasanoihin.+Tämän vuoksi kannattaa käyttää joka palvelussa eri salasanaa vaikka se onkin hieman hankalaa. Nykyisin kannattaa käyttää jotain salasanaohjelmistoa,​ jolla voi luoda täysin satunnaiset ja yksilölliset salasanat jokaiselle eri sivustolle. Esimerkiksi Chrome tai Safari selain osaa tämän suoraan ja muilla selaimilla voi käyttää vaikka 1Password tai LastPass -lisäosia. Internet-hakkeri ei myöskään pääse käsiksi vaikkapa vain paperille kirjoitettuihin ​erillisiin palvelukohtaisiin ​salasanoihin. 
 + 
 +Esimerkki salasana huijausviestistä:​
  
 :!: HUIJAUSVIESTI älä klikkaa tällaisten linkkejä :!: :!: HUIJAUSVIESTI älä klikkaa tällaisten linkkejä :!:
faq/huijausviestejaikinnimissa.1587613080.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2020-04-23 03:38 / haa