Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:smtp

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
faq:smtp [2020-01-21 20:34]
haa
faq:smtp [2020-06-05 15:15] (nykyinen)
petri.koistinen
Rivi 1: Rivi 1:
-====== ​Iki sähköpostin lähetyspalvelin (AuthSMTP) ======+====== ​IKI-sähköpostin lähetyspalvelin (AuthSMTP) ======
  
-FIXME Palvelu on nyt asennettu kahteen palvelimeen ja on valmiudessa isompaan julkistukseen,​ mutta se on vielä vähän aikaa koekäytössä. 
  
 ===== Miten IKI toimii ===== ===== Miten IKI toimii =====
  
-Iki-osoitteeseen saapuvat viestit ​iki ottaa vastaan ja ohjaa edelleen ​määrittelemääsi ​yhteen tai useampaan ​sähköpostilaatikon osoitteeseen, mistä ​sähköpostiohjelmasi hakee viestit luettavaksiSisääntulevia ​viestejä ​ei siis talleteta iki:iin.+IKI-osoitteeseen saapuvat viestit ​IKI ottaa vastaan ja ohjaa edelleen ​meille kertomaasi ​yhteen tai useampaan ​sähköpostiosoitteeseen, mistä ​sitten ikinä luetkaan lopulta sähköpostisiIKI ei talleta ​viestejä.
  
-Kun lähetät sähköpostia,​ ohjelmasi lähettää viestin oman internet-yhteytesi kautta käyttäen siellä olevaa sähköpostin lähetyspalvelua,​ eli lähettämäsi viesti ei mitenkään ​kierrä ​iki:n kautta ​tai liity iki:iin. Tällöin voi useimmiten määritellä näkyväksi From-osoitteeksi oman ikiosoitteen. Joskus omasta sähköpostipalvelusta ei voi kuitenkaan lähettää viestejä From: iki.fi -osoitteella.+Tavallisesti kun lähetät sähköpostia,​ ohjelmasi lähettää viestin oman internet-yhteytesi kautta käyttäen siellä olevaa sähköpostin lähetyspalvelua,​ eli lähettämäsi viesti ei kierrä ​IKI:n kautta. Tällöin voi useimmiten määritellä näkyväksi From-osoitteeksi oman IKI-osoitteen. Joskus omasta sähköpostipalvelusta ei voi kuitenkaan lähettää viestejä From: iki.fi -osoitteella.
  
-Lähtevät viestit voi halutessaan konfiguroida niin että ne lähtevät suoraan maailmalle iki:n oman smtp-lähetystoiminnon ​kautta, vaihtoehtona ​perinteiselle tavalla missä viestit ​lähetetään oman ISP:n (internet-palveluntarjoajanjärjestelmien kautta.+Lähtevät viestit voi asettaa kulkeamaan IKI:n oman sähköpostipalvelimen ​kautta, vaihtoehtona ​sille, että ne lähetetään oman internet-palveluntarjoajan järjestelmien kautta.
  
-===== Miten iki:n oma sähköpostin ​lähetystoiminto ​toimii =====+===== Miten IKI:n oma sähköpostin ​lähetyspalvelu ​toimii =====
  
-Iki:n SMTP-lähetystoiminnon ​avulla ​sähköpostiohjelmasi voi lähettää viestejä ​iki-osoitteestasi ​niin että ne lähtevät ​iki:n palvelimen kautta. ​Tällöin viesti on selvästi ​iki-osoitteesta lähetetty ja muut järjestelmät voivat tunnistaa sen paremmin kuin jos viesti olisi lähetetty muuta kautta.+IKI:n sähköpostin lähetyspalvelun ​avulla ​voit lähettää viestejäniin että ne lähtevät ​IKI:n palvelimen kautta. ​Tämä voi auttaa saamaan @iki.fi osoiteella kulkevat viestit ​paremmin ​perille, ​kuin jos viesti olisi lähetetty muuta kautta.
  
-Iki:n SMTP-lähetystoiminnossa ​on roskaposti- ja virustarkistus, ja viestin ​lähetys ei onnistu jos viesti näyttää roskapostilta tai sisältää viruksen. ​Tällöin saat asiasta virheilmoituksen heti viestin lähetysvaiheessa. ​Tällä rajoituksella pyritään ​estämään ​iki-SMTP-lähetystoiminnon väärinkäyttö.+Lähetyspalvelussa ​on mukana ​roskaposti- ja virustarkistus. Viestin ​lähetys ei onnistujos viesti näyttää roskapostilta tai sisältää viruksen. ​Saat asiasta virheilmoituksen heti viestin lähetysvaiheessa. ​Näin pyrimme ​estämään ​palvelun väärinkäytön.
  
 FIXME Lähetys antaa spam tai virus-virheilmoituksen,​ miten tunnistaa tämä ja mitä tehdä. Onko koneessasi mahdollisesti malware joka väärinkäyttää sähköpostiyhteyttä?​ FIXME Lähetys antaa spam tai virus-virheilmoituksen,​ miten tunnistaa tämä ja mitä tehdä. Onko koneessasi mahdollisesti malware joka väärinkäyttää sähköpostiyhteyttä?​
Rivi 21: Rivi 20:
 FIXME Selvitämme jos virheilmoitukseen saataisiin mukaan lyhyt mutta selkeämpi vakioselitys ja linkki tähän wiki-sivuun. Suunniteltu teksti ''​IkiSMTP:​ Email NOT sent, looks like spam or virus, see https://​ikiwiki.iki.fi/​faq/​smtp''​. FIXME Selvitämme jos virheilmoitukseen saataisiin mukaan lyhyt mutta selkeämpi vakioselitys ja linkki tähän wiki-sivuun. Suunniteltu teksti ''​IkiSMTP:​ Email NOT sent, looks like spam or virus, see https://​ikiwiki.iki.fi/​faq/​smtp''​.
  
-Iki:n SMTP-lähetystoiminto myös merkitsee viestin ​lähettäessään ​DKIM (Domain Keys Identified Mail) ja ARC (Authenticated Received Chain) -menetelmillä mitkä auttavat muita järjestelmiä varmistamaan että viesti on iki:stäTämä luultavasti auttaa viestejä menemään ​perille ​eri kohteisiin paremmin. +Palvelu ​merkitsee viestin ​ DKIM (Domain Keys Identified Mail) ja ARC (Authenticated Received Chain) -menetelmillä mitkä auttavat muita järjestelmiä varmistamaanettä viesti on aito jäsenen lähettämäNäin pyrimme parantamaan viestien menoa perille.
- +
-FIXME Selvitämme vielä pitäisikö laittaa iki:n omien SMTP-lähetyspalvelimien IP-osoitteet SPF-rekordiin ''​~all''​ tiedon lisäksi. Tämä voisi antaa parempia SPF tuloksia, mutta samalla huonontaa ehkä muualta perinteisiä reittejä lähtettyjen viestien SPF-tuloksia?​ Asia on hallituksen pohdinnassa.+
  
 ===== SMTP lähetystoiminnon käyttöönotto ===== ===== SMTP lähetystoiminnon käyttöönotto =====
  
   - Iki SMTP-toiminnon palvelusalasanan asettaminen   - Iki SMTP-toiminnon palvelusalasanan asettaminen
-    - Loggaa sisään iki:n www-jäsenrekisteriin https://​admin.iki.fi+    - Kirjaudu sisälle ​jäsenrekisteriinhttps://​admin.iki.fi
     - Valitse "​Vaihda salasana"​ kohta ylhäältä     - Valitse "​Vaihda salasana"​ kohta ylhäältä
-    - Kohdassa "Auth SMTP-palvelusalasana"​ valitse joko "​Näytä salasana"​ jos olet jo asettanut salasanan tai "Luo ja talleta uusi salasana"​ jos haluat määrittää uuden salasanan +    - Kohdassa "Auth SMTP-palvelusalasana"​valitse joko "​Näytä salasana"​jos olet jo asettanut salasanan tai "Luo ja talleta uusi salasana"​jos haluat määrittää uuden salasanan 
-      - Iki:n www-jäsenrekisteri ​luo turvallisen pitkän salasanan. Salasanaa ei voi itse asettaa. +      - Jäsenrekisteri ​luo turvallisen pitkän salasanan. Salasanaa ei voi itse asettaa. 
-    - Kopioi salasana ​talteen omalle tietokoneellesi tai salasana-sovellukseesi+    - Kopioi salasana ​turvaan salasanojen hallintaohjelmaasi
-  - Odota tunnin ​vaihtumista,​ koska asetukset kopioidaan yleensä iki-palvelimiin kerran tunnissa noin tasatunnin aikaan. Jatka noin 15 minuuttia yli seuraavan tasatunnin+  - Asetusten käyttöön ottaminen kestää noin tunnin. 
-  - Konfiguroi ​sähköpostiohjelmaasi "​Sähköpostin lähetyspalvelin"​ allaolevien ​eri sähköpostiohjelmien ​ohjeiden mukaan +  - Aseta sähköpostiohjelmaasi "​Sähköpostin lähetyspalvelin"​ allaolevien ohjeiden mukaan 
-  - Kokeile lähettää viesti omaan osoitteeseesi sähköpostiohjelmastasi jotta näet toimiiko viestin lähetys+  - Kokeile lähettää viesti ​kaverillesi tai omaan osoitteeseesi sähköpostiohjelmastasijotta näet toimiiko viestin lähetys
     * Jos lähetetty viesti tulee perille ilman virheitä, asetukset ovat oikein.     * Jos lähetetty viesti tulee perille ilman virheitä, asetukset ovat oikein.
     * Jos saat virheilmoituksen,​ toimi virheilmoituksen tietojen mukaan ja korjaa asetuksia tms.      * Jos saat virheilmoituksen,​ toimi virheilmoituksen tietojen mukaan ja korjaa asetuksia tms. 
  
-===== Konfigurointi ​eri sähköpostiohjelmiin ja laitteisiin =====+===== Asetukset ​eri sähköpostiohjelmiin ja laitteisiin =====
  
 Yhteiset ohjeet kaikille Yhteiset ohjeet kaikille
Rivi 48: Rivi 45:
 ==== Yleinen ohje sähköpostiohjelmille joille ei ole omaa ohjetta ==== ==== Yleinen ohje sähköpostiohjelmille joille ei ole omaa ohjetta ====
  
-  - Konfiguroi ​lähtevän postin "​SMTP ​Server"​ tai "​SMTP ​palvelin" ​kohtaan ​seuraavat ​tiedot+  - Aseta lähtevän postin "SMTP-palvelin" ​(SMTP Server) ​kohtaan tiedot
     * Palvelimen nimi / hostname: ''​smtp.iki.fi''​     * Palvelimen nimi / hostname: ''​smtp.iki.fi''​
     * Käyttäjätunnus / account: iki-aliaksesi esim. ''​erkkie''​ (eli osuus ennen ''​@iki.fi''​ kohtaa omassa sähköpostiosoitteessasi)     * Käyttäjätunnus / account: iki-aliaksesi esim. ''​erkkie''​ (eli osuus ennen ''​@iki.fi''​ kohtaa omassa sähköpostiosoitteessasi)
-    * Salasana: ​Salasana joka on luotu jäsenrekisterissä +    * Salasana: ​IKI-SMTP palvelusalasana (jonka voit luoda jäsenrekisterin //Vaihda salasana// sivulla) 
-    * Monet ohjelmat selvittävät automaattisesti muut asetukset, jos ne tarvitsee syöttää käsin, käytä ​seuraavia asetuksia:+    * Monet ohjelmat selvittävät automaattisesti muut asetukset, ​mutta jos ne tarvitsee syöttää käsin, käytä ​näitä:
       * Tunnistus / autentikaatio:​ Password       * Tunnistus / autentikaatio:​ Password
-      * Portti 587 (varalla 465). Portti 25 ei ole käytössä (se on useimmissa paikoissa estetty, yhteys saattaisi olla salaamaton ​mitä ei haluta hyväksyä).+      * Portti 587 (varalla 465). Portti 25 ei ole käytössä (useimmissa paikoissa estetty, yhteys saattaisi ​myös olla salaamaton).
       * Yhteyden suojaus / salaus: SMTPS, StartTLS tai TLS/​SSL ​       * Yhteyden suojaus / salaus: SMTPS, StartTLS tai TLS/​SSL ​
  
 ==== iOS ja iPadOS (13.0) ==== ==== iOS ja iPadOS (13.0) ====
  
-Uuden iki-accountin ​luominen ilman vanhaa: Laita asetuksiin iki-SMTP asetukset tämän ohjeen mukaan kun luot iki-accounttia.+Uuden IKI-tunnuksen ​luominen ilman vanhaa: Laita asetuksiin iki-SMTP asetukset tämän ohjeen mukaan ​lähtevän postin palvelimeksi ​kun luot iki-accounttia. Saapuvan postin palvelimeksi laita sähköpostilaatikkosi/​ISP:​n/​gmailin IMAP/POP yhteyden tiedot.
  
 Olemassaolevan iki-accountin muuttaminen lähettämään iki-SMTP-toiminnon kautta, ilman että saapuvan sähköpostin asetukset muuttuvat: Olemassaolevan iki-accountin muuttaminen lähettämään iki-SMTP-toiminnon kautta, ilman että saapuvan sähköpostin asetukset muuttuvat:
Rivi 74: Rivi 71:
   - Kokeile sähköpostin lähettämistä  ​   - Kokeile sähköpostin lähettämistä  ​
  
-==== Apple Mail macOS(10.14) ====+==== Apple Mail macOS (10.14) ====
  
-Uuden iki-accountin luominen ilman vanhaa: Laita asetuksiin iki-SMTP asetukset tämän ohjeen mukaan kun luot iki-accounttia.+Uuden iki-accountin luominen ilman vanhaa: Laita asetuksiin iki-SMTP asetukset tämän ohjeen mukaan ​lähtevän postin asetuksiksi ​kun luot iki-accounttia. Saapuvan postin palvelimeksi laita sähköpostilaatikkosi/​ISP:​n/​gmailin IMAP/POP yhteyden tiedot.
  
 Olemassaolevan iki-accountin muuttaminen toimimaan iki-SMTP-toiminnon kautta, ilman että tulevan sähköpostin asetukset muuttuvat: Olemassaolevan iki-accountin muuttaminen toimimaan iki-SMTP-toiminnon kautta, ilman että tulevan sähköpostin asetukset muuttuvat:
Rivi 86: Rivi 83:
   - Valitse "​Outgoing Mail Server (SMTP)"​ valikosta "Edit SMTP server list"   - Valitse "​Outgoing Mail Server (SMTP)"​ valikosta "Edit SMTP server list"
   - Lisää uusi palvelin + napilla   - Lisää uusi palvelin + napilla
-  - Laita palvelimen asetukset ohjeen mukaan, tallenna+  - Laita palvelimen asetukset ohjeen mukaan, tallenna, nimeä esim. "​iki-SMTP"​
   - Kun saat sertifikaatti-virheilmoituksen,​ valitse "​Jatka"​   - Kun saat sertifikaatti-virheilmoituksen,​ valitse "​Jatka"​
   - Sulje SMTP server list   - Sulje SMTP server list
-  - Valitse "​Outgoing Mail Server (SMTP)"​ valikosta luomasi uusi iki-SMTP asetus. Jos asetus vaihtuu takaisin vanhaksi muutaman sekunnin kuluttua, iki-SMTP asetukset ​eivät ole oikein, valitse "Edit SMTP server list" ja säädä asetuksia.+  - Valitse "​Outgoing Mail Server (SMTP)"​ valikosta luomasi uusi iki-SMTP asetus. Jos asetus vaihtuu takaisin vanhaksi muutaman sekunnin kuluttua, iki-SMTP asetukset ​voivat olla oikein ​tai sitten eivät. Jos haluat vielä editoida, valitse "Edit SMTP server list" ja säädä ​asetuksia. ​ Voit myös jatkaa niin, että "​Outgoing Mail Server (SMTP)"​ on "​None",​ koska välillä Apple Mail.app ei tunnista vielä tässä kohtaa oikeita ​asetuksia.
   - Sulje Preferences ​   - Sulje Preferences ​
   - Kokeile sähköpostin lähettämistä   - Kokeile sähköpostin lähettämistä
 +Jos tulit tähän kohtaan asetuksella "​None",​ pitäisi tapahtua seuraavaa:
 +  - Saat dialog-box:​in "​Cannot send message",​ jossa Mail.app kysyy, millä SMTP-palvelimella lähetään.
 +  - Valitse aiemmin yllä lisäämäsi palvelin, esim. "​iki-SMTP"​
 +  - Klikkaa "​Always Use This Server"​
 +  - Jos asetukset ovat oikein ja Mail.app bugaa, viesti lähtee ja asetuksiin vaihtuu oikea palvelin.
  
-==== Android ​Sähköposti ​====+ 
 +==== Android ​sähköposti app ====
  
 FIXME Tulossa, auta meitä lisäämällä ohjeet tähän FIXME Tulossa, auta meitä lisäämällä ohjeet tähän
Rivi 115: Rivi 118:
 ==== Thunderbird ==== ==== Thunderbird ====
  
-FIXME Tulossa, auta meitä lisäämällä ohjeet tähän+  - Alasvetovalikosta Työkalut -> Tilien asetukset 
 +  - Lähtevän postin palvelimen asetukset. Lisää... 
 +  - Kuvaus: IKI 
 +  - Palvelin: smtp.iki.fi 
 +  - Portti: 587 
 +  - Yhteyden suojaus: STARTTLS 
 +  - Todennustapa:​ Salattu salasana 
 +  - Käyttäjätunnus:​ "oma iki käyttäjätunnus"​ ei loppuosaa @iki.fi 
 +  - Tallenna 
 +  - Mene oman sähköpostitilisi asetuksiin 
 +  - Sähköpostiosoite:​ "oma iki osoite"​ 
 +  - Lähtevän postin palvelin (SMTP): IKI - smtp.iki.fi
  
 ==== Outlook ==== ==== Outlook ====
  
-FIXME Tulossa, auta meitä lisäämällä ohjeet tähän+  - Valitse: File -> Account Settings -> Server Settings 
 +  - Valitse: Outgoing mail 
 +  - Server: smtp.iki.fi 
 +  - Port: 465 (587 ei toimi?) 
 +  - Encryption method: SSL/TLS 
 +  - Valitse: Require logon using Secure Password Authentication (SPA) 
 +  - Valitse: My outgoing (SMTP) server requires Authentication 
 +  - Valitse: Log on using user name and password. 
 +  - Valitse: Next 
 +  - Korjaa: User Name (joka oletuksena on inboxin tilin käyttäjätunnus) 
 +  - Syötä salasana (Password) 
 +  - Valitse: Save this password in your password list 
 +  - Valitse: OK
  
 ==== Gmail iki-lähetysyhteydellä ==== ==== Gmail iki-lähetysyhteydellä ====
  
-FIXME Tulossaauta meitä lisäämällä ohjeet tähän+Gmailin asetuksista sähköpostisivulta klikkaa "Add another email address"​. 
 + 
 +Syötä osoitteeksi haluttu alias@iki.fi. 
 +SMTP-palvelin smtp.iki.fiportti 587, TLS. Käyttäjätunnus on joku aliaksistasi. 
 + 
 +{{:​faq:​gmail-auth.png?​400|}}
  
 ==== Fastmail ==== ==== Fastmail ====
Rivi 161: Rivi 192:
   set envelope_from_address=TUNNUS@iki.fi   set envelope_from_address=TUNNUS@iki.fi
  
 +==== Mutt ja msmtp ====
  
 +Jos haluaa käyttää näitä yhdessä, voi MUA:n (mutt) asetuksiin laittaa
 +
 +<​code>​
 +set sendmail="/​usr/​bin/​msmtp"​
 +</​code>​
 +
 +ja msmtp asetuksiin ''​$HOME/​.msmtprc''​ tiedostoon
 +
 +<​code>​
 +#​!/​usr/​bin/​msmtp -C
 +host smtp.iki.fi
 +port 587
 +tls on
 +auth on
 +from FIRSTNAME.LASTNAME@iki.fi
 +user USERNAME
 +password XXXX
 +</​code>​
 +
 +(Kiitos jäsen MM)
 ==== MailMate ==== ==== MailMate ====
  
Rivi 234: Rivi 286:
 postfix reload postfix reload
 </​code>​ </​code>​
 +
 +==== Sendmail ====
 +
 +Varmista ensin että sendmail:​ssa on mukana käännettynä SASL ja tarvittavat authentikaatio metodit on asennettuna (jos sendmail ei edes yritä authentikoida niin sitten SASL puuttuu, jos taas tulee "​AUTH=client,​ available mechanisms do not fulfill requirements"​ virheilmoitus lokeihin niin sitten tarpeelliset authentikaatiometodit puuttu).
 +
 +1. Tee authinfo tiedosto jossa on seuraavat tiedot:
 +
 +<​code>​
 +AuthInfo:​smtp.iki.fi ​      "​U:​username"​ "​P:​xxxxx-...-yyyyy"​
 +</​code>​
 +
 +Missä username on käyttäjätunnuksesi,​ ja P:n jälkeen tulee salasana.
 +
 +2. Aja makemap
 +
 +<​code>​
 +makemap hash authinfo < authinfo
 +</​code>​
 +
 +3. Huolehdi että .mc tiedostossa on seuraavat rivit:
 +
 +<​code>​
 +define(`SMART_HOST',​ `esmtp:​[smtp.iki.fi]'​)dnl
 +define(`RELAY_MAILER_ARGS',​ `TCP $h 587')
 +define(`ESMTP_MAILER_ARGS',​ `TCP $h 587')
 +FEATURE(`authinfo',​`hash -o /​etc/​mail/​authinfo.db'​)dnl
 +</​code>​
 +
 +Tuo smtp.iki.fi pitää olla hakasuluissa koska muuten sendmail tekee sille MX laajennuksen ja viestit lähtee mail.iki.fi koneille, jotka eivät välitä postia läpi.
 +
 +4. Tee .cf tiedosto ja kopioi se käyttöön
 +
 +5. Testaa että asennus toimii:
 +
 +<​code>​
 +echo "To: username@iki.fi ​
 +From: username@username.iki.fi
 +Subject: Test
 +
 +Koe.
 +" | sendmail -Am -v -t
 +</​code>​
 +
 +Tuon pitäisi sanoa jotain seuraavaa:
 +
 +<​code>​
 +username@iki.fi... Connecting to smtp.iki.fi. port 587 via relay...
 +220 meesny.iki.fi ESMTP Postfix
 +>>>​ EHLO username.iki.fi
 +250-meesny.iki.fi
 +250-PIPELINING
 +250-SIZE 141592653
 +250-VRFY
 +250-ETRN
 +250-STARTTLS
 +250-ENHANCEDSTATUSCODES
 +250-8BITMIME
 +250-DSN
 +250-SMTPUTF8
 +250 CHUNKING
 +>>>​ STARTTLS
 +220 2.0.0 Ready to start TLS
 +>>>​ EHLO username.iki.fi
 +250-meesny.iki.fi
 +250-PIPELINING
 +250-SIZE 141592653
 +250-VRFY
 +250-ETRN
 +250-AUTH PLAIN LOGIN DIGEST-MD5 CRAM-MD5
 +250-ENHANCEDSTATUSCODES
 +250-8BITMIME
 +250-DSN
 +250-SMTPUTF8
 +250 CHUNKING
 +>>>​ AUTH DIGEST-MD5
 +334 asdsadasdasasdasdasdasdasdasdasd=
 +>>>​ asdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdasd==
 +334 asdasdasdasdasdasdasd==
 +>>> ​
 +235 2.7.0 Authentication successful
 +>>>​ MAIL From:<​username@username.iki.fi>​ SIZE=72 AUTH=username@username.iki.fi
 +250 2.1.0 Ok
 +>>>​ RCPT To:<​username@iki.fi>​
 +>>>​ DATA
 +250 2.1.5 Ok
 +354 End data with <​CR><​LF>​.<​CR><​LF>​
 +>>>​ .
 +250 2.0.0 Ok: queued as EBBD22029A
 +username@iki.fi... Sent (Ok: queued as EBBD22029A)
 +Closing connection to smtp.iki.fi.
 +>>>​ QUIT
 +221 2.0.0 Bye
 +</​code>​
 +==== Alpine (Pine) ====
 +
 +''​Setup -> Config''​
 +
 +''​SMTP Server (for sending) = smtp.iki.fi:​587/​tls/​user=TUNNUS''​
 +
 +Salasanaa ei voi asettaa tässä kohdassa. Alpine ei normaalisti tallenna mitään salasanoja asetusten yhteydessä,​ vaan pyytää niitä aina tarvittaessa. Kerran annettu salasana pysyy käytössä koko Alpine-session ajan. Lisäksi on saatavilla erillinen passfile-toiminto,​ jolla voi tallettaa salasanat pysyvästi.
  
 ==== Muita sähköpostiohjelmia lisää tänne ==== ==== Muita sähköpostiohjelmia lisää tänne ====
faq/smtp.1579638895.txt.gz · Viimeksi muutettu: 2020-01-21 20:34 / haa