Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:grossdharmaalistaus

Harmaalistaus joka kohdistuu estolistoilla oleviin lähettäjiin

IKI:ssä on käytössä harmaalistaus (greylisting) joka kohdistetaan älykkäästi vain estolistoilla (blacklist) oleviin lähettäjiin. Tämä suodatus on käytössä kaikelle iki-osoitteisiin tuleville sähköposteille.

Lisäksi jäsenet voivat ohjata IKI-postin silppuri-suodattimen läpi missä viestejä lajitellaan sisällön mukaan. Silppuri merkitsee roskapostiksi arvelemansa viestit käyttäjän valitsemalla tavalla. Lisätietoja silppurista omalta FAQ-sivultaan.

Tämä järjestely ei viivytä oikeaa sähköpostia lainkaan, vain spämmilähteiden lähettämiä viestejä. Jos oikeaa postia tulisi estolistalla olevasta palvelimesta, sekin tulee hetken kuluttua läpi harmaalistauksen jälkeen, eli järjestely ei estä oikean sähköpostin kulkua.

Itse viesteihin ei tule mitään headeria tai muuta merkintää tällä hetkellä.

Harmaalistaus tarkoittaa sitä, että viesteille vastataan ensin yritä myöhemmin uudelleen. Oikeat postipalvelimet lähettävät saman viestin hetken (esim. 30min) kuluttua uudelleen jolloin viesti hyväksytään. Useimmat spämmiohjelmat eivät jaksa yrittää uudelleen.

Kun yksi viesti on tullut läpi IKI:n harmaalistauksesta niin seuraavien päivien aikana viestit samalta lähettäjältä samalle vastaanottajalle otetaan vastaan ilman harmaalistausta, eli edes viiveitä ei pitäisi esiintyä kuin ensimmäisen estolistalla olevan lähettäjän viestin kanssa.

Estolista-harmaalistaus toimii

Iki:n postipalvelimilla sisääntulevasta liikenteestä suunnilleen

  • 90% harmaalistataan estolistauksen vuoksi
  • 0.1-0.2% harmaalistatuista yrittää uudelleen ja hyväksytään sitten ja
    • Eli lähes koko 90% oli alunperin roskapostia ja suodattuu näin heti alkuvaiheessa
  • 10% otetaan vastaan suoraan koska lähettävä palvelin ei ole millään estolistalla.

Järjestely toimii siis varsin hyvin ja tuntuu merkittävästi vähentävän roskapostin määrää iki:ssä ilman että aiheuttaa viiveitä pääosalle oikeaa postia, eikä estä oikeaa viestiliikennettä missään tilanteessa.

Miksi näin?

Pelkän harmaalistauksen ongelmista

Ihmiset ovat tottuneet siihen että sähköposti menee perille ”heti” eikä kohta.

Pelkän harmaalistauksen suurin ongelma on se, että myös oikealle postille aiheutuu viiveitä koska kaikken postiin sovelletaan harmaalistausta (eli ”yritä uudestaan myöhemmin”). Viiveet voivat joskus olla aika pitkiäkin ja usein vähintään 30 minuuttia.

Harmaalistaus yhdistettynä estolistoihin poistaa tämän ongelman.

Yhdistetty ratkaisu toimii niin, että jos viestin lähettäjän ip-osoite on estolistalla eli epäilty spämmin lähde, silloin tehdään harmaalistaus. Jos lähettäjän ip-osoite ei ole estolistalla tai on ns. whitelistalla (hyvis), posti otetaan vastaan heti ensimmäisellä kerralla normaalisti ilman mitään viiveitä.

Estolistojen ja viestiliikenteen estämisen ongelmista

Jotkut suodattavat tiukasti estolistojen mukaan, eli sähköposteja ei suostuta lainkaan ottamaan vastaan estolistatuista paikoista.

Kaikilla estolistoilla on ajoittain ongelmia, vääriä osoitteita ja virheellisiä tietoja ja jos jonkin estolistan perusteella estää kokonaan viestien kulun, siitä aiheutuu sitten vastaavasti ajoittain käyttäjille ongelmia.

Esimerkiksi Grossd tukisi myös viestien blokkaamista kokonaan estolistojen perusteella mutta senkin voi tehdä paremmin, esimerkiksi blokata useamman estolistan mukaan painoarvojen perusteella, jolloin jollakin yhdellä estolistalla oleva virhe ei estä viestien kulkua.

Iki ei käytä estolistoja liikenteen estämiseen koska kokemuksien mukaan siitä aiheutuu turhan usein haittaa oikeille viesteille.

Tekniikkaa

Teknisenä ratkaisuna IKI:ssä on iki-jäsenen 1885 rakentama Gross (http://gross.googlecode.com) joka hoitaa erityisen tehokkaasti estolista-haut ja harmaalistauksen. IKI:n tapauksessa gross on liitetty IKI:n käyttämään sendmailiin milter -rajapinnalla. Tarkempia teknisiä tietoja iki:n grossd-asetuksista.

Estolistattujen osoitteiden harmaalistaus-järjestely toteutettiin koekäyttöön ensimmäisessä iki-hack-illassa 8.5.2008 (katso yhdistyksen 2008 toimintasuunnitelma) jossa paikalla olivat iki:n jäsenet 1, 2, 4, 33, 99 sekä 1885 mistä heille esitetään täten kiitokset.

faq/grossdharmaalistaus.txt · Viimeksi muutettu: 2012-01-19 10:46 / haa