Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:spamassassin

Sisältöpohjainen roskapostimerkintä

Iki tarjoaa peruskäyttäjille roskapostin merkintää myös viestien sisällön perusteella.

IKI tarjoaa peruskäyttäjilleen roskapostin merkintää. Jos sinulla on mahdollisuus tehdä suodatusta omassa koneessasi, suosittelemme tällöin oman järjestelyn käyttämistä iki:n merkinnän sijaan.

Lisätietoja IKI:ssä kaikelle postille käytössä olevista merkinnästä löytyy IKI-suodatus-sivulta.

AJATTELE ENSIN! Muista että automaattinen roskapostin merkintä ei koskaan ole kovin täydellinen, vaan tekee joskus virheitä – roskapostiviestiä ei huomata tai oikeaa viestiä luullaan roskapostiksi. Jos käytät merkintää, kannattaa roskapostiviestit siirtää ”roskaposti”-kansioon mistä voit esim. pari kertaa viikossa katsoa onko sinne vahingossa tullut oikeita viestejä.

Merkinnän voi itse valita kunkin ikiosoitteesi kohdalla erikseen www-jäsenrekisterissä seuraavista vaihtoehdoista:

Ok, ikiosoite on toiminnassa
  Ikiosoite toimii normaalisti 
Ok, ikiosoite on pois käytöstä
  Tällä ikiosoitteella ei välitetä sähköpostia perille (lähettäjä saa virheen "osoite.ei.kaytossa") 
  eikä www-ohjaus ole aktiivinen. Jos sellaiseen ikiosoitteeseen mitä et yleensä käytä tulee paljon
  oskapostia, voit sulkea ikiosoitteen väliaikaisesti tällä vaihtoehdolla. 
Ok, mailit käsitellään spämmiasetuksella 1 (header)
  Roskapostiksi arvottuihin viesteihin lisätään vain X-Spam-* -headertietoja 
Ok, mailit käsitellään spämmiasetuksella 2 (subject)
  Edellisen lisäksi Subject: -kentän alkuun tulee spämmipistemäärä 
Ok, mailit käsitellään spämmiasetuksella 3 (pitkä)
  Edellisen lisäksi roskaposti muutetaan tekstitiedostoliitteeksi viestiin. 

Suosittelemme useimmille käyttäjille spämmiasetusta 2.

Jäsenrekisterissä tehdyt muutokset tulevat voimaan kerran tunnissa.

Voit omassa sähköpostiohjelmassasi järjestellä viestejä perustuen vaikkapa header- ja subject-tiedoissa oleviin roskapostipisteisiin. Voit itse päättää esimerkiksi kuinka monta ”spämmipistettä” saaneet viestit ovat mielestäsi spämmiä. Tarkempia ohjeita löytyy sivulta viestien lajittelu sähköpostiohjelmassa.

IKI välittää joka tapauksessa kaikki viestit perille postilaatikkoosi. IKI ei aio tuhota roskapostisuodattimessa viestejä koska vääriä positiivisia (eli oikeita viestejä jotka roskapostimerkitsin luulee roskapostiksi virheellisesti) kuitenkin tapahtuu suuren jäsenmäärän kanssa liian usein.

Voit myös käyttää halutessasi eri yhteyksissä ikiosoitettasi muodossa osoite@silppuri.iki.fi jolloin viestit kulkevat roskapostimerkinnän kautta riippumatta jäsenrekisterin asetuksista. Tämä on kätevä ominaisuus jos annat esim. osoitteesi www-sivulle tai käytät sitä uutisryhmissä tms.

Jos haluat osallistua tarkemmin IKI:n roskapostimerkinnän kehittämiseen, liity iki-roskaposti -sähköpostilistalle (ohjeet löytyy IKI:n sähköpostilistapalvelimelta).

Lisää itse roskapostiongelmasta löydät muun muassa FAQ-sivuilta Mitä roskaposti on ja mitä voin tehdä sille? sekä IKI:n roskapostipolitiikasta.

IKI on myös kieltänyt roskapostituksen suomen lain sallimissa rajoissa ikiosoitteisiin ja seuraa aktiivisesti lakien ja tilanteen kehitystä roskapostin suhteen.

Tekniikkaa

Tällä hetkellä IKI:n roskapostimerkintä perustuu SpamAssassin-ohjelmaan joka on todettu varsin toimivaksi. SpamAssassinin perusidea on yhdistää monta erilaista spämmitestiä joiden perusteella viestien ”spämmimäisyyttä” yritetään arpoa.

IKI saattaa muuttaa roskapostimerkinnän teknistä toteutusta tai käytössä olevaa merkintäohjelmaa tarpeen mukaan. Roskapostimerkintä saattaa myös ajoittain olla pois päältä esim. huollon tai päivityksen vuoksi. Roskapostimerkintä tapahtuu erillisellä palvelimella, ruuhkatilanteissa viestien kulku saattaa hidastua.

faq/spamassassin.txt · Viimeksi muutettu: 2020-04-11 21:25 / petri.koistinen