Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:mitaonspamm

Mitä roskaposti (spam) on ja mitä voin tehdä sille?

Minulle tulee spämmiä eli roskapostia iki-osoitteella tai muuten, mitä voin tehdä?

Valitettavasti tällä hetkellä spämmille ei oikein kannata tehdä muuta kuin vain poistaa spämmit postilaatikostaan niihin sen enempää reagoimatta.

Älä ainakaan koskaan osta tai vastaa spämmissä esitettyihin tarjouksiin. Yleensä spämmeissä mainostetaan laittomia (vaikka muuta väitettäisiin) pyramidihuijauksia yms. Ole realisti. Tarjous joka kuulostaa liian hyvältä, on yleensä huijaus. Spämmiä lähettävät vain huijarit, muiden ei tarvitse alentua spämmäämään.

Älä lähetä koskaan remove-osoitteisiin postia, se vain kertoo spämmerille että osoitteesi toimii ja saavutti jonkun ihmisen, eli sen arvo nousee spämmerin mielessä ja saat vain entistä enemmän spämmiä. Näin moraalittomia luusereita spämmerit todella ovat.

Älä avaa roskaposteissa olevia linkkejä tai kuvia. Linkkiin tai kuvan osoitteeseen voidaan koodata tunniste, josta spämmeri tietää, mihin osoitteeseen lähetettyä linkkia katsotaan. Tämä kertoo spämmerille, että osoite toimii, samalla tavoin, kuin remove-osoitteeseen vastaaminen. Jos vain mahdollista, säädä postiohjelmasi olemaan avaamatta kuvia automaattisesti tai avaamaan ne vain osoitteista, joiden lähettäjä on osoitekirjassasi.

Myös ketjukirjeet ovat roskapostia, älä siis lähetä ketjukirjeitä eteenpäin. Useimmat ketjukirjeet ovat ns. urbaaneja legendoja, jotka eivät ole tosia vaikka voivat kuulostaa koskettavilta.

Valittaminen ei yleensä aiheuta vaivaan nähden järkeviä tuloksia, ja oikeaa valituspaikkaa on yleensä hyvin vaikea löytää. Yleensä spämmeissä olevat lähettäjän ja joskus vastaanottajankin osoitteet on kaikki väärennetty eikä niiden avulla pysty osoittamaan valitustaan oikeaan paikkaan.

Joskus spämmeissä on vielä väärennetty lähettäjäksi joku spämmiä aktiivisesti vastustava henkilö, millä spämmeri yrittää saada ko. aktivistin postit tukkoon kun spämmin saajat yrittävät valittaa asiasta. Älä siis ainakaan valita vastaamalla viestiin.

Jos saat spämmiä jonka vastausosoite, puhelinnumero tms. on Suomessa ja se on lähetetty Suomesta, asialle voi tehdä jotain oikeasti, esim. ilmoittaa siitä poliisille tai kuluttajansuojaviranomaisille, koska spämmi lähes aina rikkoo Suomen lakia ja spämmeri on myös Suomen lain piirissä. Kansainvälisesti on vaikea tehdä mitään.

Jos haluat yrittää valittaa spämmistä, tutki asiaa ensin ja mieti, älä vain lähetä valituksia sinne tänne.

Tärkeintä on ottaa talteen koko spämmiviesti kaikkine otsikkotietoineen. Yleensä sähköpostiohjelmat eivät näytä kaikkia otsikkotietoja, vaan joudut valitsemaan ensin jonkin Show all headers -toiminnon.

Ilman kaikkia tietoja ei spämmin alkuperää pysty selvittämään mitenkään. Tärkeimmät tiedot mitä tarvitaan ovat viestissä olevat Received: -otsikkokentät juuri sellaisina kuin ne ovat ja oikeassa järjestyksessä.

Huomaa, että sähköpostia ei oikeasti välitetä verkossa palvelimien välillä itse viestin To: ja From: -kentissä olevien osoitteiden mukaan, vaan sähköpostia siirrettäessä erikseen kerrotaan kenelle posti on menossa (ns. SMTP envelope address). Näin ollen useimmiten spämmeissä sekä From: että To: -kentät on väärennetty.

Kun olet saanut talteen koko spammiviestin kaikkine täydellisine otsikkokenttineen, voit näyttää sitä jollekin sähköpostin asiantuntijalle, joka mahdollisesti pystyy päättelemään Received: -otsikoiden ja muiden tietojen avulla minne asiasta voisi yrittää valittaa.

Netissä on myös joitakin palveluja, jotka auttavat spammin kulkeman reitin selvittelyssä. Automaattisesti toimivat palvelut eivät tosin osaa tuottaa aina kovin selkeitä tai varmoja raportteja tai rajata ongelmaa tarkasti, joten ei kannata valittaa automaattisesti joka paikkaan minkä automaatti löytää ongelmaksi. Ehkä yleisimmin käytetty tällainen palvelu on SpamCop.net.

IKI:ssä ei tällä hetkellä ole käytössä spämmiestoja, koska niitä ei voida nykyisillä työkaluilla vielä saada toimimaan niin, ettei myös joidenkin jäsenten oikeaa ja tärkeää postia menisi hukkaan niiden takia. Lisää selitystä ja tietoja IKI:n spammipolitiikasta ja spämmiongelmasta muutenkin.

Spämmejä ei kannata tavallisissa tapauksissa lähettää edelleen IKI:n hallitukselle, mekään emme useimmiten pysty tämän enempää niille tekemään.

Todellinen ratkaisu spämmiin löytynee aikanaan poliittisista ratkaisuista (spämmin kieltävät lait) eikä ongelmaa voida kokonaan poista vain teknisin keinoin.

Katso myös IKI:n roskapostin suodatuksen käyttöohjeet sekä miten sitä voi hyödyntää omassa sähköpostiohjelmassa.

Lisätietoja roskapostiongelmasta löytyy suomeksi Kai Puolamäen (IKI:n jäsen) ansiokkailta sivuilta sekä englanniksi mm. The European Coalition Against Unsolicited Commercial Email ja spam.abuse.net -sivuilta.

faq/mitaonspamm.txt · Viimeksi muutettu: 2018-05-06 05:31 / haa