Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:mielipidespammiongelmasta

Mielipide spämmiongelmasta

Miksi IKI:n kautta tulee roskapostia? Miksi IKI ei filtteröi spämmiä pois?

Tämä on minun (haa@iki.fi) henkilökohtainen mielipiteeni, mutta kuvastaa käsittääkseni aika hyvin myös koko hallituksen linjaa periaatteiltaan, en toki puhu kenenkään muun edestä.

IKI:n virallinen kanta selviää IKI:n roskapostipolitiikka -dokumentista. Lisätietoja roskapostiongelmasta löytyy Silppuri-roskapostisuodatus sekä Mitä teen spämmille -sivuilta.

MINUSTA KAIKKEIN TÄRKEINTÄ ON, ETTÄ JOKAINEN OIKEA HENKILÖKOHTAINEN VIESTI JOKA IKI-OSOITTEELLA ON LÄHETETTY TULEE AINA JA MAHDOLLISIMMAN VARMASTI PERILLE.

Olen itse ainakin valmis maksamaan isommankin hinnan (aika monenkin spammin deletointiin menevän ajan) jos tiedän että kaikki oikeat ja tärkeät ystävieni viestit ainakin varmasti tulevat perille. Minulle tulee nykyään noin 10-20 spämmiä/päivässä eri reittejä pitkin, ja aikaa niiden tuhoamiseen menee aikaa hukkaan ehkä noin 1 työpäivä vuodessa (1min/päivä).

Mainitut oikeat henkilökohtaiset viestit ovat kuitenkin niitä joiden takia ikiosoite on yleensä hankittu käyttöön. Tällaisia viestejä lähetetään myös kavereiden toimesta ties mistä päin maailmaa ties miten hyvin tai huonosti ylläpidetyistä satunnaisista paikoista.

Minusta olisi vaarallista jos IKI päättäisi joillakin perusteilla estää joidenkin viestien menemisen perille enemmän tai vähemmän epämääräisten teknisten järjestelyjen avulla, vaikka tarkoitus olisikin hyvä.

Tilanne voisi muuttua jos saatavilla olisi oikeasti hyvin toimiva, luotettava ja minimaalisesti ylläpitotyötä vaativa spammifiltteri. Tietääkseni tällaisia ei ole ainakaan tällä hetkellä saatavilla, koska spammiviestejä ei voi nykyisessä verkossa 100% tunnistaa mitenkään tietokoneen toimesta.

Yleensä spammifiltterit on tehty turhankin tiukoiksi ja niihin jää kiinni myös oikeaa postia. Virhe- ja ongelmatilanteissa spammifiltterit myös tuntuvat toimivan odottamattomilla tavoilla joita ei osata arvata etukäteen.

Näinollen on päädytty siihen, ettei IKI:n kaltaisessa hyvin monenlaisia jäseniä palvelevassa järjestelmässä ole otettu käyttöön mitään automaattista spämmifiltteröintiä, vaan asia on jätetty kunkin jäsenen itse hoidettavaksi sen mukaan ja niin tiukasti kuin kukin *itse* haluaa sen tehdä.

Tätä aihepiiriä (ja montaa muuta) on kyllä IKI:n hallituksessa mietitty useaankin otteeseen mutta ainakin toistaiseksi on lopulta päädytty nykyiseen ratkaisuun.

Pienemmässä tai homogeenisemmassa organisaatiossa on ehkä helpompi perustella spam-filttereiden käyttöä. Olen kuitenkin nähnyt näissäkin tapauksia, joissa käyttäjille ei ole kerrottu, miten filtterit toimivat ja että osa oikeistakin viesteistä voi jäädä saapumatta perille, jopa täysin lähettäjästä tai vastaanottajasta riippumattomista syistä.

Tietenkin spammi on huono asia ja siitä pitäisi päästä eroon, mutta helppoa ja oikeasti toimivaa *teknologista* ratkaisua ei valitettavasti näytä olevan näköpiirissä.

Esimerkiksi tuo ehdotettu dial-up yhteyksien suoran smtp-liikenteen esto: Maailmassa on monia pieniä organisaatioita, joiden yhteys internetiin on esim. yhden linux-koneen ja dial-up modeemiyhteyden varassa. Todennäköisesti ko. kone lähettää sähköpostit suoraan vastaanottajien palvelimiin kun yhteys on auki ja jos ko. dialup-modeemipankki sattuu olemaan kieltorekisterissä, ei sieltä sitten onnistuisi oikeankaan postin lähettäminen kenenkään iki-osoitteeseen.

Spammi ja monet muut vastaavat ongelmat ovat oikeasti kuitenkin sosiaalisia ja yhteiskunnallisia ongelmia, joita ei valitettavasti pysty ratkaisemaan pelkästään teknologian keinoin.

Noin yleisemmin taivaanrantaa maalaillen voisi todeta, että maailmassa on minusta muutenkin hieman liikaa vallalla mentaliteetti, missä ”hyvien” ja uutiskelpoisten tarkoituksien nimissä (spämmiestot, huumeiden vastainen sota, maailmankaupan edistäminen, …) tehdään laajavaikutteisia ”huonoja” tekoja (oikeatakin postia roskiin, ihmisten massavalvonnan ja salakuuntelun salliminen, luontoa suojelevien säännösten kieltäminen, …) joita useimmat eivät ehkä hyväksyisi ollenkaan jos asioita ehdittäisiin katsoa kokonaisuuksina eikä pieninä erillisinä uutispaloina.

IKI:ssä on käytössä nykyään silppuri-roskapostisuodatin, lue siitä lisää Silppuri-roskapostisuodatus -sivulta. Sen lisäksi IKI:ssä on käytössä Grossd harmaalistaus.

faq/mielipidespammiongelmasta.txt · Viimeksi muutettu: 2010-03-09 15:14 / kivinen