Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:fromosoitegmail

Gmail.com ja IKI-osoite

Tällä sivulla on tietoa Iki:n ja Gmailin käytöstä sekä vinkkejä joilla käyttäjät ovat usein saaneet Gmailin toimimaan paremmin ongelmatilanteissa.

Lähes puolet (tilanne 2015) Iki:n jäsenistä on ohjannut iki-postinsa Gmailiin.

Gmail (kuten muutkin sähköpostipalvelut) muuttavat ajoittain sähköpostin suodatusmenetelmiään ja joskus suodatus toimii liiankin tiukasti, minkä vuoksi tälle sivulle on kerätty neuvoja ja vinkkejä jotka ovat auttaneet muita käyttäjiä.

Minne viesti katosi?

Gmail suodattaa Gmailista iki-osoitteen (tai muun paikan) kautta takaisin Gmailiin ohjautuvat viestit useimmista kansionäkymistä. Jos siis kokeilet lähetystä itsellesi Gmailista iki-osoitteen kautta takaisin Gmailiin, voi vaikuttaa siltä kuin viestit eivät tulisi perille. Nämäkin viestit voit kuitenkin nähdä Gmailin ”Kaikki viestit” -näkymässä (mikäli ne eivät ole jääneet matkan varrelle muista syistä).

Jos lähetit viestin itse sähköpostilistan kautta, lähettämäsi viesti saattaa löytyä Gmailin Lähetetyt-näkymästä.

Vinkki: Tarkista roskapostikansio

Jos olet ohjannut postisi Gmailiin, mutta viestit eivät tunnu tulevan perille, tarkista Gmailin roskapostikansio; joskus myös oikeaa postia päätyy sinne.

Vinkki: Lisää iki-osoitteesi Gmailin tietoihin

Gmailin pitäisi toimia luotettavammin jos se tietää että iki-osoite on sinun osoitteesi, jolloin se osaa tulkita iki-osoitteen kautta ohjatut viestit paremmin sinulle kuuluviksi viesteiksi.

Voit lisätä Gmailiin iki-osoitteesi lähettäjän osoitteeksi (”Send mail as”), jolloin Gmail tietää että ikiosoite on sinun osoitteesi jolloin viestien ohjaus iki:n kautta tuntuu toimivan paremmin.

Samalla asetuksella vois myös lähettää viestejä gmailista niin että niissä näkyy From: -osoitteena iki-osoitteesi,

Ohjeita

Vinkki: Lisää toinen kohdeosoite ikiin

Jos epäilet että iki-posteja ei tule perille käyttämääsi sähköpostipalveluun, voit lisätä toisen, eri palvelun, sähköpostiosoitteen iki-asetuksiin pilkulla erotettuna jolloin iki-postit ohjautuvat kahteen paikkaan, katso tarkemmat ohjeet sivulta IKI-sähköpostin ohjaus useampaan kohdeosoitteeseen.

Vinkki: Laita tärkeän lähettäjän osoite Gmailin osoitekirjaan

Googlen ohjeet sanoo että jos laitat lähettäjän osoitteen gmailin osoitekirjaasi niin se voi vaikuttaa siihen tulkitaanko viesti roskapostiksi. Tuo on sinänsä ihan loogista, koska jos kerran sinä olet laittanut osoitteen osoitekirjaasi niin sinä selvästi olet sitä mieltä että ko lähettäjä on ihan oikea lähettäjä ja sen takia myös hänen viestinsä voi näyttää sinulle.

Gmailin roskapostisuodatus

Kun olet tehnyt yllämainitut asetuksen, Gmail ymmärtää että ikiosoitteesi ovat oikeasti sinun omia ja Gmailin spämmifiltteröinti toimii kokemuksien mukaan paremmin myös ikipostin osalta.

Jos käytät Gmailia, sinun kannattaa käyttää lisäksi iki:n roskapostisuodatusta, koska vaikkakin Gmailin roskapostisuodatus toimii varsin hyvin, niin se on varsin kiihkeä merkitsemään posteja roskaksi esimerkiksi välittävän palvelimen tai lähettävän domainin mukaan ja aikaisempi roskapostiksi merkitseminen ainakin saattaa hillitä liian heppoisten merkintöjen tekemistä.

Kaikkineen Gmailin roskapostikansiota kannattaa seurata aktiivisesti. Asetuksissa kannattaa asettaa roskapostikansio näkymään aina kun siellä on lukemattomia viestejä.

Vinkki: Opeta Gmailin roskapostisuodattimelle viestit jotka eivät ole roskapostia

Jos oikea viesti on mennyt roskapostin joukkoon niin kannattaa ehdottomasti opettaa gmailille että kyseessä ei ole roskapostia eli mennä napauttamaan ”Ei roskapostia / Not Spam” nappia viestin kohdalla. Kun merkitset viestejä näin, Gmail luultavasti alkaa oppia olemaan merkitsemättä niitä roskapostiksi.

Vinkki: Tee sääntöjä gmailiin

Jos tiettyjä viestejä menee edelleen roskapostifolderiin, voi tehdä Gmailiin sääntöjä joilla viestejä joissa on tietty lähettäjä, vastaanottaja, otsikko, sisältö tai niiden kombinaatio ei katsota koskaan roskapostiksi. Gmail-sääntöjen tekeminen on varsin helppoa ja tekovaiheessa auttaa toiminto joka näyttää viestit jotka osuvat sääntöön.

Muita mahdollisia asetuksia

Näitä asetuksia suosittelemme vain erikoistapauksissa.

Lisäksi voi vielä kytkeä koko gmailin roskapostifiltterin pois seuraavalla ohjeen mukaan, huomaa että Gmail suodattaa sisään tulevia viestejä joka tapauksessa: http://joe.siegler.net/2013/03/turning-off-spam-checking-in-gmail/

Kiitokset

Kiitokset alkuperäisistä iki-osoitteen käyttöohjeista Hannu-Pekka Rajaniemelle.

Kiitokset kommenteista muiden kysymysten osalta: UT ja TPY.

faq/fromosoitegmail.txt · Viimeksi muutettu: 2020-06-29 10:51 / haa