Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


yhdistys:ikitotuus-9

Ikitotuus #9 iki.fi jäsenlehti 9.5.2023

 ikitotuusikitotuusikitotuusikitotuusikitotuusikitotuusikitotu
 kit    totu   tot    tu iki tu iki tuu   tuu
 itotuu kitotu iki tuusi totuu kit uu kit uu likitotu
 totuus itotuu kit uusik otuus ito us ito us itotuus1
 otuusi totuus ito usiki tuusi tot si tot sik   usik
 tuusik otuusi tot sikit uusik otu ik otu ikitotu iki
 uusiki tuusik otu ikito usiki tuu ki tuu kitotuu kit
 usikit uusikit   ikitot sikitot  kitot  ikit   kito
 sikitotuusikitotuusikitotuusikitotuusikitotuusikitotuusikitot

Ikitotuus on IKI ry:n jäsenlehti joka ilmestyy säännöllisen epäsäännöllisesti.

Iki:n sähköpostin lähetyspalvelin AuthSMTP jäsenkäyttöön

Iki:n oma sähköpostin lähetyspalvelimen (AuthSMTP) kautta voit lähettää viestejä niin että niissä näkyy From: -osoitteena iki-osoitteesi. Tämän lähetyspalvelimen voi ottaa käyttöön useimmissa sähköpostiohjelmissa ja -palveluissa kuten Gmail ja Outlook.

Mikäli sinulla on ollut ongelmia että viestit joissa lähettäjänä on iki-osoite niin viesti ei ole mennyt perille ja virheilmoituksessa sanotaan jotain tyyliin DKIM, SPF tai authentication failed, niin ota tämä käyttöön. Esim gmail ottaa viestit vastaan pajon paremmin jos ne lähettää iki:n SMTP palvelimen kautta. IKI:n oma lähetyspalvelin laittaa viesteihin DKIM allekirjoituksen joka kertoo että viesti on todellakin lähtenyt iki:stä ja koska viesti tulee iki:n omasta lähtevän postin palvelimesta niin SPF tietueet täsmäävät. Tämä auttaa viestien perillemenoa.

Palvelimen käyttöönotto-ohjeet ja ohjeet monille eri sähköpostiohjelmille löytyy IKI FAQ AuthSMTP sivulta.

Laatikko vara-www-sähköpostilaatikko

Jos iki-postisi ei mene jostain syystä luotettavasti perille kohdeosoitteeseen, ota käyttöön iki:n www-varapostilaatikko -toiminto mistä näet kaikki sinulle viimeisen seitsemän päivän aikana saapuneet sähköpostit vaikka niiden toimittaminen eteenpäin iki:stä ei olisikaan onnistunut. Tätä kautta on myös nopeampaa kaivaa esille ne erilaisten palvelujen lähettämät kirjautumislinkit koodit tms. Tänne myös tulevat kaikki sähköpostit riippumatta siitä mitä roskapostitarkistus tms sanoo.

Www-varapostilaatikko pitää laittaa päälle jäsenrekisterissä jotta uudet viestit näkyvät siellä, katso ohjeet ikiwikistä.

Gmail käyttäjät

Gmail käyttäjien kannattaa erityisesti tarkistaa että www-varapostilaatikko on otettu käyttöön, koska gmail hylkää ihan oikeita sähköposteja hyvin usein. Samoin gmail nykyään käytännössä vaatii että käytetään iki:n omaa AuthSMTP palvelinta, koska muuten DKIM tietueet eivät tule oikein ja viestit eivät mene perille kunnolla.

Iki:n videokokouspalvelu jäsenten käytössä

Videokokouspalvelin https://meet.iki.fi on nyt avattu käyttöön iki:n jäsenille ja jäsenten kavereille.

Voit tehdä oman kokouksen helposti laittamalla URLin perään jatkoksi sopivan kokouksen nimen, esimerkiksi https://meet.iki.fi/KokeileIkiJitsiaTaalla ja linkkiä klikkaamalla pääsee helposti mukaan kokoukseen.

Jitsi videokokous toimii monissa www-selaimissa ja appi mobiililaitteisiin löytyy myös. Palvelu sopii hyvin pienehköihin (alle 10 henkeä) video tai äänikokouksiin.

Unohtunut jäsenrekisterin salasana - uusia keinoja palauttaa pääsy

Oletko unohtanut salasana admin.iki.fi jäsenrekisteriin?

Salasanan voit palauttaa automaattisesti tekstiviestin avulla, jos jäsenrekisterissä löytyy kännykkänumerosi.

Mikäli iki-osoitteesi ohjautuu perille, voidaan sitä käyttää salasana vaihtamiseen uuteen.

Mikäli jäsenrekisterissä vanha kännykkänumerosi, eikä sähköpostit ohjaudu perille, voit lähettää meille myös henkilökortilla allekirjoitetun PDF-dokumentin, jolla voimme tunnistaa sinut.

Tunnistautuminen videopuhelussa on myös koekäytössä.

Kirjautuminen henkilökortilla

Iki:n jäsenrekisterissä voi nyt rekisteröidä suomalaisen sirullisen henkilökortin omiin jäsentietoihin jonka jälkeen henkilökorttia voi käyttää jäsenrekisteriin sisäänkirjautumiseen.

Tätä varten pitää ensin kirjautua jäsenrekisteriin sisään niin että valitsee ”Tunnistaudu henkilökortilla” ja sen jälkeen sivusto pyytää käyttämään henkilökorttia tunnistautumiseen, mutta ei vielä päästä sisälle jäsenrekisteriin, koska jäsentiedoissa ei ole talletettua sähköistä asiointitunnusta (SATU), eli seuraavaksi jäsenrekisteriin pitää vielä kirjautua salasanalla. Tämän jälkeen voi yläreunasta valita yläriviltä ”Henkilökortti” ja tallettaa siellä sähköinen asiointitunnus (SATU) jäsentietoihin.

Varo kehittyvää phishing viestejä

Viimeaikoina on tullut paljon vakuuttavamman näköisiä sähköpostihuijausviestejä, esim postin, pankkien jne nimissä. Vihjeitä suojautumiseksi:

 1. Älä klikkaa sähköpostissa tai tekstiviestissä olevaa linkkiä. Mene pankin tms sivulle suoraan kirjoittamalla koko sivuston osoite, tai valitsemalla linkki omasta kirjanmerkkilistasta. Esim hakukoneista voi tulla ensimmäisenä hyökkääjän sivusto.
 2. Pankit tms eivät koskaan kysy salasanoja sähköpostiviesteissä, tekstiviesteissä tai puhelimessa.
 3. Jos joku tarjous on liian hyvää ollakseen totta, niin se todennäköisesti on huijaus.

Anycast FI palvelu otettu käyttöön

iki.fi -domainille on otettu käyttöön fi-domainin anycast palvelu, joka tarjoaa lisää luotettavuutta fi-domainien toimintaan. Tämä ehkä hieman parantaa iki.fi domainin varmuutta. Tämä ei vaadi käyttäjiltä mitään toimenpiteitä.

yhdistys/ikitotuus-9.txt · Viimeksi muutettu: 2023-05-09 19:08 / haa