Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


faq:saehkoepostinluotettavaelittaeminen

Sähköpostin luotettava välittäminen eteenpäin

Eräs IKI:n pääperiaatteista on ollut että sähköposti on luotettava. Tämä tarkoittaa että viesti joko menee perille vastaanottajan postilaatikkoon tai että siitä tulee virheilmoitusviesti takaisin lähettäjälle, joka kertoo että viesti ei mennyt perille. Viesti ei koskaan saisi hävitä mustaan aukkoon niin että mitään tietoa siitä miksi viesti ei mennyt perille ei tule.

Tämä periaate on ristiriidassa eräiden mustien listojen kanssa, eli lähinnä backscatter-listojen kanssa. Nämä listat toimivat sillä periaatteella että ne listaavat heti mustalle listalle kaikki palvelimet jotka pitävät kiinni sähköpostin luotettavuudesta niin että lähettävät virheilmoituksen jos viestiä ei saada välitettyä perille esim sen takia että jäsenen sähköpostipalvelin on rikki tai hänen sähköpostilaatikkonsa on täynnä.

Nyt jos jollakin IKI:n käyttäjällä on sähköposti rikki ja hänelle lähetetään mailia paikasta joka listaa koneita backscatter-listoille niin heti kun virheilmoitusposti lähtee takaisin niin IKI:n serverit listataan backscatter-listalle. Näin ollen IKI ei voi oikeastaan koskaan päästä pois näiltä listoilta ja vaikka pääsisinkin joskus pois niin joutuisi heti ko listoille uudestaan.

Kyseisten listojen ylläpitäjien mielestä postinpalvelimien pitäisi välittömästi postin sisäänottovaiheessa palauttaa virheilmoitus jos viesti ei kelpaa, eikä koskaan saisi lähettää virheilmoitusviestejä. Tämä toimii ihan hyvin jos internet-postissa olisi periaate että kaikki viestit menevät aina suoraan lähettäjän koneelta vastaanottajan koneelle. Internet-posti ei vain toimi näin, joten aina ei voida mitenkään tietää saadaanko viesti vietyä perille siinä vaiheessa kun postia otetaan sisään. Esim IKI:n tapauksessa IKI:n palvelimet kyllä palauttavat virheilmoituksen heti postinsisäänlukuvaiheessa jos virhe on sellainen joka voidaan havaita ko vaiheessa, esim jos käyttäjätunnus jolle viesti yritetään lähettää on suljettu tai sitä ei ole ollenkaan olemassa.

Se että viestiä ei sitten saada 5 päivän aikana välitettyä perille jäsenen lopulliseen postilaatikkoon, ei voida kertoa kesken sähköpostinsisäänlukuvaiheen.

IKI:n kautta kulkevia posteja ei kannata ohjata järjestelmiin jotka käyttävät ko backscatter listoja postin suodatukseen.

faq/saehkoepostinluotettavaelittaeminen.txt · Viimeksi muutettu: 2010-11-19 13:36 / kivinen